Asharq Documentary HD (FTA) na Badr 4 satelitu

Ove sedmice će u zemljama arapskog svijeta pokrenuti novi kanal fokusiran na dokumentarne filmove. Stanica će se zvati Asharq Documentary.  Nekodirani (FTA) prijenos će se obavljati u visokoj definiciji (HD). Asharq Documentary HD kanal se već testira u jednom od DVB-S multipleksa na Badr 4 satelitu na 26°E . Postoji i pristup materijalima ovog kanala na YouTube-u .

Asharq Documentary HD test emisijom može se primati ne samo u MENA regiji (Bliski istok i Sjeverna Afrika), već iu Evropi. Prijem je moguć sa satelitskim antenama prečnika od približno 100 do 120 cm. Asharq Documentary HD se emituje i na Eutelsat 7 West A (7,3°W). Uslovi prijema sa ove pozicije nisu tako povoljni u srednjoj Evropi kao sa pozicije od 26°E. U praksi, nema signala sa 7,3 ° W: 12,322 GHz, pol. V, SR: 30000, FEC: 3/4, DVB-S2/8PSK. Asharq Documentary HD zvanično će početi sa emitovanjem u nedelju, 3. septembra 2023. u popodnevnim satima (17:00 po saudijskom vremenu; GMT+3h).

Kanal treba da približi gledaocima dokumentarne filmove različitih žanrova – otkriće tajne politike, biznisa, ekonomije i istorije.
 
Stanica će emitovati na arapskom jeziku. Program će voditi Saudijska istraživačka i medijska grupa (SRMG), najveća medijska grupa u regionu MENA, sa sjedištem u Rijadu. Na predstavljanju, Asharq Documentary će sadržavati raznoliku paletu dokumentarnih filmova na arapskom jeziku, kao što su:
“Amerika i talibani” – epska, trodijelna istraga koja ispituje 20 godina američkih ulaganja u Afganistan. Film uključuje terenske izvještaje i intervjue sa američkim i talibanskim zvaničnicima.
“Nuklearno SADA “, dokumentarac Oskarom nagrađenog režisera Olivera Stonea, istražuje mogućnosti globalne zajednice da otključa novi izvor energije za spas planete.
“Svemirski rat” – film koji istražuje kako je globalna konkurencija za pristup svemiru stvorila novo područje sukoba i ekonomskih interesa među svjetskim supersilama.
“Real Madrid” – inspirativna priča o velikim pobedama i legendarnim igračima koji su pomogli da Real Madrid postane najveći fudbalski fenomen na svetu.

Asharq Documentary će biti dostupan putem namjenskog TV kanala i naloga na društvenim mrežama, kao i live streaming i usluga na zahtjev putem  Asharq NOW.

Tehnički parametri – Asharq Documentary HD:
Badr 4 (26°E), 12,092 GHz, pol. V, SR: 27500, FEC: 5/6, DVB-S/QPSK, Jasno

 
 
 
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top