Asharq Documentary HD (FTA) na Badr 4 satelitu

Ove sedmice će u zemljama arapskog svijeta pokrenuti novi kanal fokusiran na dokumentarne filmove. Stanica će se zvati Asharq Documentary.  Nekodirani (FTA) prijenos će se obavljati u visokoj definiciji (HD). Asharq Documentary HD kanal se već testira u jednom od DVB-S multipleksa na Badr 4 satelitu na 26°E . Postoji i pristup materijalima ovog kanala na YouTube-u .

Asharq Documentary HD test emisijom može se primati ne samo u MENA regiji (Bliski istok i Sjeverna Afrika), već iu Evropi. Prijem je moguć sa satelitskim antenama prečnika od približno 100 do 120 cm. Asharq Documentary HD se emituje i na Eutelsat 7 West A (7,3°W). Uslovi prijema sa ove pozicije nisu tako povoljni u srednjoj Evropi kao sa pozicije od 26°E. U praksi, nema signala sa 7,3 ° W: 12,322 GHz, pol. V, SR: 30000, FEC: 3/4, DVB-S2/8PSK. Asharq Documentary HD zvanično će početi sa emitovanjem u nedelju, 3. septembra 2023. u popodnevnim satima (17:00 po saudijskom vremenu; GMT+3h).Kanal treba da približi gledaocima dokumentarne filmove različitih žanrova – otkriće tajne politike, biznisa, ekonomije i istorije.
 
Stanica će emitovati na arapskom jeziku. Program će voditi Saudijska istraživačka i medijska grupa (SRMG), najveća medijska grupa u regionu MENA, sa sjedištem u Rijadu. Na predstavljanju, Asharq Documentary će sadržavati raznoliku paletu dokumentarnih filmova na arapskom jeziku, kao što su:
“Amerika i talibani” – epska, trodijelna istraga koja ispituje 20 godina američkih ulaganja u Afganistan. Film uključuje terenske izvještaje i intervjue sa američkim i talibanskim zvaničnicima.
“Nuklearno SADA “, dokumentarac Oskarom nagrađenog režisera Olivera Stonea, istražuje mogućnosti globalne zajednice da otključa novi izvor energije za spas planete.
“Svemirski rat” – film koji istražuje kako je globalna konkurencija za pristup svemiru stvorila novo područje sukoba i ekonomskih interesa među svjetskim supersilama.
“Real Madrid” – inspirativna priča o velikim pobedama i legendarnim igračima koji su pomogli da Real Madrid postane najveći fudbalski fenomen na svetu.

Asharq Documentary će biti dostupan putem namjenskog TV kanala i naloga na društvenim mrežama, kao i live streaming i usluga na zahtjev putem  Asharq NOW.

Tehnički parametri – Asharq Documentary HD:
Badr 4 (26°E), 12,092 GHz, pol. V, SR: 27500, FEC: 5/6, DVB-S/QPSK, Jasno

 
 
 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles