4 Geo satelita imaju problema

0
4-geo-satelita-imaju-problema
4 Geo satelita imaju problema

Avanti Communications i YahSat imaju problema sa svojim orbitirajućim satelitima. Postoje i izveštaji da dva takozvana svemirska tegljača takođe pate od problema.

Osiguravajuća industrija, koja se već oporavlja od problema na satelitu Viasat i velikog potraživanja na letjelici Inmarsat, očekuje značajne tvrdnje.Problemi su navodno zasnovani na modulima snage koji pokreću potisnike plazme koji održavaju satelit na njegovom ispravnom orbitalnom položaju. Space News navodi da su pogođeni sateliti Avanti’s Hylas 4 i YahSatov Al Yah 3.

Inženjeri su smanjili izlaz iz Power Processing Units (PPU) što je, čini se, ublažilo probleme na jedinicama koje već nisu otkazale.

Dva svemirska tegljača, Northrop Grummanova vozila za proširenje misije MEV-1 i MEV-2 također rade na smanjenoj izlaznoj snazi iz svojih preostalih PPU jedinica.

PPU je navodno isporučio Aerojet Rocketdyne. Kompanija je sada u vlasništvu kompanije L3Harris.

Sateliti su bili bulentni u objektu Northrop Grumman između 2018. i 2020. godine.

Hylas 4 je predstavljen u aprilu 2018. godine. YahSat-ov Al Yah 3 predstavljen je u maju 2018. godine. Očekivalo se da će oba imati očekivani životni vijek od najmanje 15 godina. Taj životni vijek bi mogao biti pogođen, otuda i dilema osiguranja.