skip to Main Content
Antik Telecom prvi prelazi na HEVC kodiranje

Slovački Antik Telecom će postati prvi operater u centralnoj Evropi koji je prešao sa MPEG-4 na HEVC-kodiranu tehnologiju emitovanja.

Kako je saopštio Antik Telekom, od početka ovog meseca počinje postepeni prelaz. Promjena je moguća uglavnom zahvaljujući dugoročnom strateškom ulaganju u razvoj najnovije terminalne opreme za klijente koja podržava naprednu tehnologiju, koju operater pruža od 2017. Te godine svi klijenti sa starijim uređajima dobili su besplatne kutije sa HEVC-om. codec. Danas sve satelitske kutije sa brendom Antik podržavaju i emitovanje u veoma visokoj rezoluciji – 4K.

Osvrćući se na razvoj, Vlastimil Lakatoš, menadžer TV servisa Antik Telekoma, rekao je: „Danas imamo još jednu priliku da dokažemo naše tehnološko vodstvo u televizijskom emitovanju uz potpuno odstupanje od zastarjelog kodiranja MPEG-4 videa.

„Zbog činjenice da dizajn naših uređaja podržava samo novu H.265 / HEVC efikasnu platformu kodeka već pet godina, naši klijenti ne moraju mijenjati svoje set-top boxove i promjena ne zahtijeva ponovno pokretanje uređaja. Naprotiv, u budućnosti ćemo lako dodati programe u željenoj rezoluciji od 4K ili više stanica u HD-u kako bismo uštedjeli kapacitet podataka na satelitu Eutelsat 16A. Prednost nove tehnologije je i moguće povećanje kvaliteta slike. Uvjereni smo da je takva promjena neophodna kako bi satelitska TV bila moderna usluga najvišeg kvaliteta, čak i sa svojim IPTV hibridnim funkcijama”.

Iz Antik Telekoma napominju da će se prelazak na HEVC odvijati postepeno u periodu od 17. do 31. januara, tokom kojeg će se emitovanje odvijati u oba standarda.

20

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search