Antik Telecom prvi prelazi na HEVC kodiranje

Slovački Antik Telecom će postati prvi operater u centralnoj Evropi koji je prešao sa MPEG-4 na HEVC-kodiranu tehnologiju emitovanja.

Kako je saopštio Antik Telekom, od početka ovog meseca počinje postepeni prelaz. Promjena je moguća uglavnom zahvaljujući dugoročnom strateškom ulaganju u razvoj najnovije terminalne opreme za klijente koja podržava naprednu tehnologiju, koju operater pruža od 2017. Te godine svi klijenti sa starijim uređajima dobili su besplatne kutije sa HEVC-om. codec. Danas sve satelitske kutije sa brendom Antik podržavaju i emitovanje u veoma visokoj rezoluciji – 4K.

Osvrćući se na razvoj, Vlastimil Lakatoš, menadžer TV servisa Antik Telekoma, rekao je: „Danas imamo još jednu priliku da dokažemo naše tehnološko vodstvo u televizijskom emitovanju uz potpuno odstupanje od zastarjelog kodiranja MPEG-4 videa.

„Zbog činjenice da dizajn naših uređaja podržava samo novu H.265 / HEVC efikasnu platformu kodeka već pet godina, naši klijenti ne moraju mijenjati svoje set-top boxove i promjena ne zahtijeva ponovno pokretanje uređaja. Naprotiv, u budućnosti ćemo lako dodati programe u željenoj rezoluciji od 4K ili više stanica u HD-u kako bismo uštedjeli kapacitet podataka na satelitu Eutelsat 16A. Prednost nove tehnologije je i moguće povećanje kvaliteta slike. Uvjereni smo da je takva promjena neophodna kako bi satelitska TV bila moderna usluga najvišeg kvaliteta, čak i sa svojim IPTV hibridnim funkcijama”.

Iz Antik Telekoma napominju da će se prelazak na HEVC odvijati postepeno u periodu od 17. do 31. januara, tokom kojeg će se emitovanje odvijati u oba standarda.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top