Ariane 6 spremna za lansiranje

ariane-6-spremna-za-lansiranje

Evropska svemirska agencija (ESA) potvrdila je da je njena preliminarna Readiness Review rakete Ariane 6 bila u potpunosti zadovoljavajuća i da je ESA dala zeleno svjetlo za lansiranje 9. jula.

Trenutno, i u skladu sa uobičajenim vremenskim razmatranjima, lansirni prozor iz evropske svemirske luke u Kuruu u Francuskoj Gvajani zakazan je za 20.00 časova po srednjoevropskom vremenu. Punjenje rakete i njenih bustera počeće noć pre lansiranja.

Direktorka svemirskog saobraćaja u Nacionalnom centru za svemirske studije (CNES) Karin Levo rekla je da je olakšanje što se let odvija nakon brojnih odlaganja. Prvobitno je bilo planirano da se to desi 2020. godine. Objasnila je da je Arianina knjiga narudžbi – unatoč nedavnom otkazivanju lansiranja meteorološkog satelita – puna.

“Imamo velike institucionalne misije koje čekaju da budu raspoređene u orbiti. Francuske suverene misije, sateliti sazviježđa Galileo. i komercijalnim klijentima Arianespace-a, uključujući [Kuiper] Sazvežđe koje je razvio Amazon, koji je potpisao osamnaest ugovora o lansiranju,” rekao je Leveau.

Arianespace-ova raketa Ariane 6 nosiće lažni teret težak 1.600 kg i isušeni ESA nosilac korisnog tereta koji može da ugosti eksperimente ukupne težine 80 kg i može da oslobodi teret ukupne mase 800kg. Nosač tereta će uključivati nekoliko malih satelita, uključujući CuriumOne, OOV-Cube i SpaceCase SC-X01.

Raketa je preko potrebna za evropske naučne i vladine misije, od kojih su neke bile primorane da odaberu SpaceX zbog Arianine kasne dostupnosti. Lansiranje 9. jula je samo probni let. Prvi komercijalni let zakazan je za ovu zimu, iako još nije određen datum.

Dizajn rakete Ariane 6 ne dopušta nikakav oporavak, pa je prilikom uspoređivanja s SpaceX-om – po bilo kojoj mjeri – jučerašnja tehnologija unatoč oduševljenoj podršci svojih europskih proizvođača.

Arianespace radi na raketi za višekratnu upotrebu, koja će verovatno biti dostupna do 2027. godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top