Ariane 6 uspjeh – i neuspjeh

ariane-6-uspjeh-–-i-neuspjeh

Evropska svemirska agencija (ESA) uspješno je lansirala svoju prijeko potrebnu raketu Ariane 6 iz evropske svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani 9. jula navečer. Iako je lansiranje završilo mnoge ključne zadatke misije, nije uspjelo tokom kasnije faze leta.

ESA je bila puna pohvala nakon prvog, drugog i trećeg odvajanja korisnog tereta. Ali onda, nakon otprilike tri sata, misija je zatražila ponovno paljenje motora Vinci završne faze (njegova pomoćna pogonska jedinica/APU) i upravo je u tom trenutku misija propala. Vincijev motor nije upalio. Dva tereta nisu raspoređena.

Izvršni direktor Arianespacea Stéphane Israël rekao je da problem “neće imati posljedice na sljedeća lansiranja”. Zaista, ESA i Arianespace opširno su govorile o uspjehu misije nazivajući je “povijesnim dostignućem za europski autonomni pristup svemiru”.

Konačne komponente rakete su zatim trebale biti deorbitirane i ponovo ući u Zemljinu atmosferu i izgorjeti u procesu negdje iznad južnog Pacifika. To se nije dogodilo iako okupljena štampa na lansirnom mjestu nije bila obaviještena o anomaliji neko vrijeme.

Kao što je jedan posmatrač sažeo: “Martin Sion je potvrdio da se gornja faza ne može deorbitirati. S obzirom na nedavni fokus ESA-e na svoju Zero Debris povelju, ovo nije sjajan izgled. Sion je takođe bio iznenađujuće nejasan u svom odgovoru na to koliko dugo će faza ostati u orbiti. Stručnjaci koji nisu iz ESA-e sugerišu da će gornja faza ostati u orbiti možda 10 godina i na taj način napraviti nešto od ismijavanja posvećenosti ESA održavanju prostora čistim i slobodnim od krhotina.

U pravednosti prema ESA ovo je uvijek bio probni let, a na takvim lansiranjima može biti problema. Za problem APU-a će trebati vremena da se popravi, što je iritantno, ali ovo je bilo prvo lansiranje i uvijek postoji mogućnost da nešto ne ide baš po planu.

Israël je dodao da neuspjeh APU deorbit burn ne mijenja planove za drugu misiju – i prvi komercijalni let – planiran za decembar i šest letova Ariane 6 u 2025. godini. Njima očigledno nije potrebna APU funkcija, ali satelitske konstelacije, kao što je Amazonova letelica Project Kuiper, zahtevaju APU funkcionalnost.

Ariane 6 će imati snažnu knjigu narudžbi od samo evropskih tereta i međunarodnih kupaca koji ne žele da lete SpaceX-om iz bilo kog razloga. Međutim, neće povratiti dominantnu poziciju koju je Evropa imala na komercijalnom tržištu lansiranja pre 2015. godine. Ta dominacija je sada sa SpaceX-om.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top