Skip to content

AST SpaceMobile obećava komercijalne usluge u SAD-u

ast-spacemobile-obecava-komercijalne-usluge-u-sad-u

Planovi AST SpaceMobilea da postavi pet svojih satelita ‘Blok 1’ u orbitu su u “poodmakloj fazi”, navodi se u prospektu objavljenom 3. jula. Prospectus je predstavljen SEC-u u saradnji sa transferom akcija od 10,4 miliona akcija iz Antares Technologies LLC (poslovanja povezanog sa Cisneros-om). AST gradi konstelaciju satelita kako bi obezbedio globalnu ćelijsku povezanost.

AST već ima probnu letjelicu u orbiti (BlueWalker 3) lansiranu u septembru 2022. godine. “Sada imamo sve delove, uključujući podsisteme dva dobavljača koji su prethodno kasnili u ispunjavanju ugovornih rokova isporuke, kako bi završili montažu, integraciju i testiranje pet satelita Bloka 1.”

“Trenutno smo u poodmakloj fazi sastavljanja i testiranja satelita Block 1 BB i procenjujemo da ćemo transportovati pet satelita Block 1 BB iz naših montažnih pogona na lansirno mesto između jula i avgusta 2024. godine, a orbitalno lansiranje zakazano je ubrzo nakon toga,” navodi se u saopštenju.

Međutim, AST nije dao više detalja o konkretnim datumima lansiranja ovih pet satelita. “Tačno vreme lansiranja zavisi od niza faktora, uključujući zadovoljavajući i pravovremeni završetak montaže, integraciju i testiranje satelita, regulatorna odobrenja, potvrdu vremena lansiranja od strane provajdera lansiranja, logistiku, vremenske uslove i druge faktore, od kojih su mnogi van naše kontrole,” navodi se u saopštenju.

Ali AST je rekao da trenutno planiraju pokrenuti ograničenu, nekontinuiranu uslugu u ciljanim geografskim područjima 2025. godine, “uključujući SAD i nastoje ostvariti prihod od takve usluge”. AST ima uspostavljene sporazume sa AT&T i Verizon kao svojim zemaljskim partnerima za prenošenje potrošačkih poruka do i sa AST-ovih satelita.

Pet letjelica operatera Block 1 su samo privremeni sateliti i vrlo brzo će ih pratiti znatno veći i mnogo snažniji sateliti Block 2. AST kaže da su u pregovorima sa lansirnim provajderom – a samim tim vjerovatno ne SpaceX – za prvi Block 2 BB satelit. “Sporazum ima rok za lansiranje od 15. decembra 2024. do 31. marta 2025. godine. Tačan tajming ovog lansiranja zavisi od niza faktora, uključujući zadovoljavajući i pravovremeni završetak projektovanja, montaže i testiranja satelita Block 2 BB,” navodi se u saopštenju.

“Planiramo da postignemo uslugu u odabranim, ciljanim geografskim područjima lansiranjem i radom 25 BB satelita i postignemo značajnu uslugu u svim ciljanim geografskim područjima kako bismo ispunili naše dugoročne poslovne ciljeve lansiranjem i radom oko 95 BB satelita. “Očekujemo lansiranje i raspoređivanje dodatnih satelita izvan početnih 95 satelita kako bismo poboljšali pokrivenost i kapacitet sistema kao odgovor na postepenu potražnju tržišta,” rekao je AST.

AST nije sam u okruženju planete sa direktno-ćelijskom (D2C) vezom. SpaceX posmatrač Gav Cornwall iz Space Offshore-a, izveštava da će SpaceX lansirati dovoljno D2C satelita do kraja septembra za jesenju inicijaciju servisa. Cornwall je rekao da sve indikacije pokazuju da su satelitski 22-23 orbitalni avioni (pri 13 playloada po orbitalnom avionu) početni cilj, napominjući: “Potrebno im je 15 dodatnih lansiranja D2C da bi došli do tog cilja do kraja septembra”.

SpaceX je 3. jula, u okviru svojih komentara o lansiranju 20 satelita Starlink, saopštio da je njegova raketa nosila 13 letelica sa D2C mogućnostima. “Ovi sateliti deluju kao tornjevi za mobilne telefone u svemiru, eliminišući mrtve zone bez modifikacija telefona ili specijalnih aplikacija,” objasnio je SpaceX.

AST SpaceMobile će zvanično ažurirati rezultate Q2 14. avgusta.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept