AST SpaceMobile pogođen kašnjenjem

ast-spacemobile-pogoden-kasnjenjem

AST SpaceMobile je preimenovan u AST Networks. To je bio jedan pozitivan deo vesti koji je proizašao iz rezultata na kraju godine. Ukupne vesti kompanije nisu pomogle poverenju investitorima, a cena akcija pala je za 13,6 odsto 1. aprila, a 2. aprila još 24 odsto.

AST nesumnjivo ima odličnu ideju, a već ima masivni prototip satelita u orbiti koji nudi “jedinu svemirsku mobilnu širokopojasnu mrežu dostupnu direktno svakodnevnim pametnim telefonima”. Ima neke velike telco kao partnere, ne samo Vodafone.

Međutim, banke imaju različite stavove. Na primer, Dojče banka (DB) zadržava svoj rejting “BUY,” ali je smanjila očekivanja u pogledu ciljane cene akcija AST-a. DB predlaže 19 dolara (17,54 evra) po akciji, što je manje od prethodnih 23 dolara kao mete. Kada je trenutna cijena 2,01 USD, svako može vidjeti jaz od današnje stvarnosti do sutrašnjih nada i molitvi. Manja butik banka, Scotiabank, snizila je očekivanja cena akcija AST-a za nekoliko centi (sa 7,50 dolara na 7,40 dolara). Scotiabank kaže da trenutnu poziciju AST-a vidi kao “umjereno negativnu”.

Postojeća letjelica, BlueWalker-3 (BW3), lansirana je raketom SpaceX u septembru 2022. godine. Ima 64 m2 fazne antene niza. Kasnio je nekoliko meseci sa lansiranjem.

Ali najnovija serija problema je da AST treba mnogo više od jednog satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. U proizvodnji je svojih narednih pet satelita BlueBird Block 1 (svaki od 700 kvadratnih ft/64 m2 površine) i SpaceX je ugovoren da ih lansira, ali oni su “[available to launch] između jula i augusta 2024 ” , sto je trece odlaganje serije od pet letjelica .

Izvršni direktor AST SpaceMobilea Abel Avellan rekao je analitičarima: “Nažalost, na proizvodnju su negativno utjecala prvenstveno dva dobavljača, što je dovelo do kašnjenja u integraciji i testiranju”.

Njegovi prateći sateliti, BlueBird Block 2, letjelice su mnogo veće, sa 223 m2 m2 faznih antena niza. AST kaže da će početi sa lansiranjem u decembru 2024. i martu 2025. godine. Ove letjelice ‘Blok 2’ će – kaže kompanija – omogućiti “desetostruko” poboljšanje u obradi propusnog opsega u odnosu na Blok 1.

Finansije AST-a kažu da je na dan 31. decembra 2023. godine imala gotovinu, gotovinske ekvivalente i ograničenu gotovinu pri ruci od 88,1 miliona dolara. Prvi kvartal 2024. godine završen je gotovinom i gotovinskim ekvivalentima i ograničenim gotovinom od oko 210,8 miliona dolara. Imao je dodatnu likvidnost od 51,5 miliona dolara bruto prihoda na raspolaganju za izvlačenje u okviru svog Senior Secured kreditnog instrumenta. Do danas je AST prikupio više od milijardu dolara i uspostavio sporazume i sporazume sa 40 operatera mobilne mreže, uključujući AT&T, Google i druge.

Ukupni operativni troškovi porasli su za 69,5 miliona dolara na 222,4 miliona dolara za godinu koja se završila 31. decembra 2023. godine, u poređenju sa 152,9 miliona dolara za godinu koja se završila 31. decembra 2022. godine.

Kritičari sugerišu da ova kašnjenja i prekoračenja troškova štete kompaniji, a njeni gubici su veći nego što se očekivalo (75 miliona naspram očekivanja od 57 miliona dolara). Analitičari su zabrinuti da je pre samo nekoliko nedelja kompanija očekivala ranije lansiranje svoje letelice Block 1. AST navodi promene u svom osnovnom dobavljaču i da je procenjeno dalje finansiranje poraslo na 350 miliona dolara do 400 miliona dolara za izgradnju i podizanje satelita, uključujući projektovanje, montažu i lansiranje satelita 20 Block 2.

Ako se to dogodi onda će AST pokriti “komercijalno najatraktivnija tržišta”. Ali prvo AST mora da prevaziđe preteći novčani manjak kako u operativnim troškovima, tako i u kapitalnim troškovima.

U međuvremenu, postoje i druge pretnje “direktno na telefon” koje dolaze od SpaceX-a, Globalstar-a/Apple-a i drugih koji traže povezanost zasnovanu na svemiru.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top