Skip to content

Badr 6 satelit se ruši

badr6
Saudijski satelitski operater Arabsat izvještava o problemima vezanim za kvar na satelitu BADR-6. Neispravan potisnik na Arabsatovom satelitu BADR-6 uzrokovao je privremeni prekid i prekid prijenosa primaocima širom Bliskog istoka. Satelit BADR-6 radi na poziciji 26°E.

Prema navodima operatera Arabsat, problem se pojavio 6. februara 2023. na “nekoliko sati”, ali su emiteri koji koriste kapacitet ovog satelita u C i Ku opsezima premješteni na druge satelite na poziciji 26 stepeni istočno.

Sateliti BADR-4, BADR-5 i BADR-7 također su stacionirani na 26°E. Satelit BADR-6 poznat je i kao Arabsat 4AR . to je jedini koji ima snop C-pojasa. Ostali imaju samo Ku-band snop.
“Sve usluge su obnovljene “, rekao je glavni strateški direktor Arabsata Abdulhadi Alhassani. – BADR-6 se već vratio u službu i “zdrav je.

Satelit BADR-6 lansiran je u julu 2008. Sada je pri kraju svoje 15-godišnje karijere.

Arabsat želi zamijeniti BADR-6 novim satelitom BADR-8.

SpaceX će lansirati satelit BADR-8 u maju. Međutim, trebat će nekoliko mjeseci da električni satelit BADR-8 stigne do svoje konačne orbite, s obzirom da je riječ o Eurostar satelitu koji je izgradio Airbus i koji je opremljen potpuno električnim pogonskim sistemom.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept