Badr 6 satelit se ruši

0
Saudijski satelitski operater Arabsat izvještava o problemima vezanim za kvar na satelitu BADR-6. Neispravan potisnik na Arabsatovom satelitu BADR-6 uzrokovao je privremeni prekid i prekid prijenosa primaocima širom Bliskog istoka. Satelit BADR-6 radi na poziciji 26°E.

Prema navodima operatera Arabsat, problem se pojavio 6. februara 2023. na “nekoliko sati”, ali su emiteri koji koriste kapacitet ovog satelita u C i Ku opsezima premješteni na druge satelite na poziciji 26 stepeni istočno.Sateliti BADR-4, BADR-5 i BADR-7 također su stacionirani na 26°E. Satelit BADR-6 poznat je i kao Arabsat 4AR . to je jedini koji ima snop C-pojasa. Ostali imaju samo Ku-band snop.
“Sve usluge su obnovljene “, rekao je glavni strateški direktor Arabsata Abdulhadi Alhassani. – BADR-6 se već vratio u službu i “zdrav je.

Satelit BADR-6 lansiran je u julu 2008. Sada je pri kraju svoje 15-godišnje karijere.

Arabsat želi zamijeniti BADR-6 novim satelitom BADR-8.

SpaceX će lansirati satelit BADR-8 u maju. Međutim, trebat će nekoliko mjeseci da električni satelit BADR-8 stigne do svoje konačne orbite, s obzirom da je riječ o Eurostar satelitu koji je izgradio Airbus i koji je opremljen potpuno električnim pogonskim sistemom.