Bitka na vrhu Rivada mreže

0
bitka-na-vrhu-rivada-mreze
Bitka na vrhu Rivada mreže

Na vrhu Rivada Networks postoji sve gorak spor između osnivača Declana Ganleya i njegovog bivšeg poslovnog partnera, Davida Shumana. U Njujorku, Teksasu i Delaveru pokrenute su tužbe u sve štetnijem nizu optužbi.

Rivada, na čelu sa Ganleyem, gradi mega-sazviježđe od 600 visokotehnoloških satelita.Ganley tvrdi da je Shuman počinio prijevaru. Sudski spisi se fokusiraju na zajmove ili garancije koje je dao Shuman navodno u korist Ganleya. Glavni slučaj u Delawareu odnosi se na presudu od 16,2 miliona dolara za dug protiv Ganleya i koja je narasla iz navodnog zajma od 4,5 miliona dolara organiziranog 2016. godine od Worth Capitala osiguranog protiv 235.000 dionica Rivade, a kredit je navodno garantirao Shuman.

Ganley oštro osporava tvrdnju i da je Shuman (citiran iz sudskog podneska) “došao u posjed dionica Rivade jer je prevario [Ganley] u uvjerenju da su na istoj strani”, a dalje tvrdi da Shuman pokušava zadržati dionice “lukavstvom i prijevarom”, te da “pokušava udvostručiti – ili utrostručiti – povratiti” ono što mu se duguje.

Dokumenti podneseni sudu sugeriraju da kredit nije otplatio Ganley i da su obaveze Worth Capitala (koštale 5,8 miliona dolara) izmirila još dva investitora koji su dionice prenijeli Shumanu.

Ganley, prema izvještaju iz Irske Poslovna pošta “Gospodin Shuman je došao u posjed dionica Rivade jer je prevario Ganleya da vjeruje da su na istoj strani; umjesto toga njegov cilj je bio steći imovinu koju je mogao držati kao otkupninu u pokušaju iznude g. Ganleya”.

Nedavno je njujorški sudija presudio da Ganley mora predati pab koji posjeduje u Irskoj Shumanu. 6. oktobra održana je šerifova aukcija sa 20.000 dionica u Rivadi prodanim po nalogu suda u Delawareu. 20.000 dionica predstavlja oko 1% dionica Rivade u privatnom vlasništvu.