Boeingovo restrukturiranje za geostacionarno poslovanje

boeingovo-restrukturiranje-za-geostacionarno-poslovanje

Visoko leteći geostacionarni satelitski posao je u ćorsokaku. Još gore, Boeing Satellite Systems, koji je sa svojim tada popularnim modelima 701 i 702 (razvijen od akvizicije Hughes Electronics još 2000. godine), nekada igrao vitalni dio mnogih flota velikih satelitskih operatera.

Međutim, 2023. godine – prema Marc-Henri Serre SVP u Thales Alenia Space – naručeno je samo desetak geostacionarnih komunikacijskih satelita. Analitičari Euroconsulta kažu da očekuje da će se sličan broj naručivati svake godine od ove godine nadalje. Stopa narudžbi je u stalnom padu od 2009. godine, kada su te godine naručena 23 satelita.

Ovo je loša vest za Boing, Erbas, Tales, Maksar/MDA i druge dobavljače visokoletećih i skupih geostacionarnih letelica. Fokus ovih dana je na niskim satelitskim konstelacijama u Zemljinoj orbiti. Čak se i geostacionarno tržište dramatično promenilo sa novijom tehnologijom i pojavom visoko specificiranih “softverski definisanih” satelita.

Boing je sada saopštio da je spreman da koristi svoju dobro razvijenu softverski definisanu satelitsku tehnologiju, koju već koristi SES u svojoj mPOWER floti u orbiti oko Zemlje, za širu primenu.

Josef Bogosian, potpredsjednik Boeinga, kaže da je Boeing spreman pridružiti se Airbusu i Thales Alenia Space u odlučnoj potrazi za dodatnim komercijalnim narudžbama. On je dodao da i dalje postoji potražnja od komercijalnih satelitskih operatera. Ali sa svakim satelitom koji košta oko 250 miliona dolara (uz troškove lansiranja i osiguranja) kupcima je potrebna fleksibilnost. Američke svemirske snage, na primer, upravo su izdale Boingu porudžbinu za specijalni GEO satelit koji uključuje funkcije Boingove mPOWER tehnologije, po ceni od 439 miliona dolara.

Airbus i Thales su se suočili sa novim izazovima sa softverom kontrolisanim višestrukim satelitima. Svaka mPOWER letjelica ima 5.000 takvih zraka, od kojih svaki može biti pojedinačno ciljan i visoko fleksibilan u tome što se satelit lakše može prilagoditi regiji po regiji kada je u geostacionarnom načinu.

Boing sada kaže da se model od 5.000 snopova može proširiti na “stotine hiljada” greda, a time i na ogromnu fleksibilnost, a iako ne baš “masovno proizveden,” svakako smanjujući troškove.

Boeing još uvijek mora završiti veliku narudžbu kompanije SES za mPOWER satelite. SES ima ukupno 26 satelita u svojim slotovima u orbiti oko Srednje Zemlje, a toj floti dodaje novu mPOWER letjelicu. Ima sedam satelita proizvedenih od strane Boinga koji će biti lansirani do 2026. godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top