DICT-ov nacionalni širokopojasni projekt transformira Sjeverni Luzon

0
dict-ov-nacionalni-sirokopojasni-projekt-transformira-sjeverni-luzon
DICT-ov nacionalni širokopojasni projekt transformira Sjeverni Luzon

Odeljenje za informacione i komunikacione tehnologije (DICT) na Filipinima uspešno je sarađivalo sa provajderom internet usluga Stellarsat Solutions i njegovim partnerom Kacific Broadband Satellites kako bi postigli ključnu prekretnicu u svojim naporima da obezbedi ravnopravnu širokopojasnu povezanost širom zemlje, u okviru Nacionalnog širokopojasnog plana.

Ovaj transformativni projekat, sastavni deo misije DICT-a da premosti digitalnu podelu u geografski izolovanim i ugroženim područjima (GIDA), uključivao je povezivanje 438 lokacija širom provincija Severni Luzon Benguet, Kalinga, Ifugao, Ilocos Norte, Quezon i Pangasinan. Radovi su završeni za 30 dana i označili su najveću VSAT instalaciju i aktivaciju na Filipinima.Odeljenje za informacione i komunikacione tehnologije (DICT) na Filipinima uspešno je sarađivalo sa provajderom internet usluga Stellarsat Solutions Inc. i njegovim partnerom Kacific Broadband Satellites kako bi postigli ključnu prekretnicu u svojim naporima da obezbedi jednaku širokopojasnu povezanost širom zemlje, u okviru Nacionalnog širokopojasnog plana.

Ovaj transformativni projekat, sastavni deo misije DICT-a da premosti digitalnu podelu u geografski izolovanim i ugroženim područjima (GIDA), uključivao je povezivanje 438 lokacija širom provincija Severni Luzon Benguet, Kalinga, Ifugao, Ilocos Norte, Quezon i Pangasinan. Radovi su završeni za samo 30 dana i označili su najveću VSAT instalaciju i aktivaciju na Filipinima.

Pružajući brzu internet konekciju sa Severnim Luzonom, ovaj projekat osposobljava mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) u regionu sa alatima za učešće u uspešnom okruženju e-trgovine. Poboljšana povezanost takođe podstiče transakcije e-trgovine, rast e-maloprodaje i razvoj digitalnih platnih sistema. Pored toga, otvara online obrazovanje i mogućnosti rada na daljinu, pretvarajući udaljena područja u centre za digitalnu komunikaciju. Ove veze se takođe proširuju na osnovne usluge, kao što su bolja zdravstvena zaštita i upravljanje vanrednim situacijama.

Učešće Centra za istraživanje i koordinaciju sajber kriminala (CICC), pridružene agencije DICT-a, bilo je ključno u obezbeđivanju bezbednosti i kvaliteta instalacionih lokacija. Kao entitet odgovoran za sve funkcije vezane za sajber bezbednost, CICC je sproveo bezbednosne procene, radeći zajedno sa sekretarom DICT-a Ivanom Uy-om tokom inspekcija lokacije. CICC je preuzeo odgovornost za koordinaciju uvođenja VSAT-a, osiguravajući striktno pridržavanje industrijskih standarda. CICC je takođe procenio mogućnosti za pokretanje obrazovnih programa u ovim oblastima GIDA kada je bio u pratnji sekretara DICT-a Ivana Uya tokom inspekcije lokacije.

Satelit Kacific1, sa svojih 56 snažnih spot zraka visoke propusnosti, ključna je infrastruktura za rješavanje potreba propusnog opsega u ruralnim i udaljenim područjima i pružanje širokopojasnih usluga, premošćavanje digitalne podjele i poboljšanje života neposluženih i nedovoljno opsluženih zajednica koje zahtijevaju blisku saradnju između DICT-a, CICC-a, Kacific-a, Stellarsata i njegovih instalatera u svakoj provinciji. Petnaest instalacionih timova, koji su se sastojali od 200 radnika i Kacific distributera, prevazišli su sezonu tajfuna i arhipelašku prirodu Filipina kako bi neprimetno koordinisali u realnom vremenu. Ovi distributeri, razumejući potrebe za povezivanjem svojih lokalnih zajednica, aktivno su doprineli podsticanju digitalne inkluzivnosti.

“Jedan veliki izazov u povezivanju Filipina je naš geografski položaj i priroda našeg arhipelaga. Povezivanje svih razbacanih ostrva ostaje izazov, a digitalni jaz je i dalje izražen, posebno u GIDA-i”, kaže sekretar DIKT-a Ivan Uy. “Pristup internetu otvara svijet mogućnosti za lokalno stanovništvo u tim oblastima. Sa pouzdanim i pristupačnim širokopojasnim internetom, Filipinci u severnoj provinciji Luzon mogu da pristupe ne samo Filipinima, već i celom svetu, koristeći prednosti digitalne ere.

“Kacific shvata da posao kao što je naš može biti moćna sila dobra. Ovo je u skladu sa našim naporima da postignemo ekološke i društvene ciljeve (ESG), koji je prepoznat kroz više ESG nagrada, uključujući i nedavnu Euroconsult nagradu za univerzalni širokopojasni internet,” kaže Christian Patouraux, izvršni direktor Kacific-a. “Iako je putovanje daleko od kraja, digitalna podela na Filipinima se smanjuje sa svakom povezanošću. Bila nam je čast da sarađujemo sa DICT-om na ovoj misiji da oblikujemo budućnost u kojoj povezanost ne poznaje granice i gde svi Filipinci mogu da iskoriste internet do njegovog punog potencijala.”