DW, VoA i Euronews suočeni su sa zabranom u Turskoj

Turska je dala rok od 72 sata  za tri međunarodna emitera da se prijave za lokalne dozvole ili da budu isključeni iz etera.

“Deutsche Welle, Glas Amerike i Euronews dobili su rok od 72 sata od RTÜK-a. Oni moraju podnijeti zahtjev za dozvolu za emitovanje u tom periodu ili će se suočiti sa zabranom emitovanja”, rekao je Okan Konuralp, član turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) na Twitteru.

U pitanju su sajtovi emitera koji su skrenuli pažnju nadležnih jer sadrže i video vesti. Takve web stranice postale su sve popularnije u Turskoj jer vlada postavlja ograničenja na lokalne novinske kuće.

Ako emiteri ne podnose zahtjev za dozvolu, regulator ima pravo na sud i zatvoriti web stranicu.

Očekuje se da će RTÜK odluku objaviti u narednih 7 do 10 dana.

Odluka će vjerovatno biti politička jer je većina članova odbora RTÜK-a iz vladajuće stranke AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

RTÜK je odgovoran za regulaciju onlajn sadržaja od 2018. Streaming platforme, uključujući Netflix i Amazon Prime Video, uspješno su dobile licence.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top