Skip to content

Estonski zvaničnik: “Potražnja za satelitskim komunikacijama koja pokreće svemirsku ekonomiju”

sat-comm

Šef svemira u Ministarstvu ekonomskih poslova i komunikacija Estonije Pol Lijas rekao je da rastuća potražnja za satelitskim komunikacionim povezivanjem i podacima o posmatranju Zemlje, u kombinaciji sa ratom u Ukrajini i međunarodnim geopolitičkim tenzijama na drugim mestima, podstiče interesovanje i ulaganja u svemirsku ekonomiju, a sa njim i komercijalni i operativni značaj sajber bezbednosti za svemirske aplikacije. Sistemi i oprema

Liias je govorio na Software Defined Space Conference (SDSC) 2023. godine u Talinu, Estonija. “Tokom posljednjih 12 mjeseci sukob u Ukrajini je naglasio strateški značaj svemirskih satelita i sistema – više nego što je to bio slučaj prije tri ili četiri godine. Više nego ikad, imamo odgovornost da upravljamo i štitimo ove sisteme na pravi način najnovijim merama sajber bezbednosti.”

U njegovoj prezentaciji citirani su podaci investicione banke Morgan Stanley koji procjenjuju da bi globalna svemirska industrija, koja se trenutno procjenjuje na oko 350 milijardi dolara, mogla porasti na više od bilion dolara do 2040. godine.

Liias je takođe istakao potrebu za regulacijom, glavnom temom SDSC-a, komentarišući “Naši dosadašnji napori bili su na zaštiti kritične infrastrukture na terenu kao što su elektrane, energetske mreže, telekomunikacione mreže i vladina IT. Ali sve veći značaj svemirskog domena zajedno sa geopolitičkim događajima u poslednjih nekoliko godina znači da smo proširili ovaj fokus. Sada želimo primijeniti našu stručnost u kibernetičkoj sigurnosti na imovinu zasnovanu na svemiru – bilo da se radi o centrima za kontrolu misija i zemaljskim stanicama ovdje na Zemlji ili svemirskim letjelicama s ljudskom posadom i bespilotnim letjelicama iznad.”

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept