EU obustavila emitovanje Russia Today i Sputnika na svim platformama

Evropska unija (EU) obustavila je distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik. Smatra se da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Prema saopćenju, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije.

“Sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendovani. Ove mjere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju”, navodi se u saopćenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povodom ove odluke poručila da su riječi veoma važne u ratnom periodu.

”Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili posiju sjeme podjela u našoj Uniji”, poručila je ona.

Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell je ocijenio da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao “operativno oruđe”.

“Danas činimo važan korak protiv Putinove manipulacije i zatvaranja slavine za ruske medije u EU pod kontrolom države. Već smo ranije sankcionisali rukovodstvo RT-a, uključujući i glavnu urednicu (Margaritu) Simonyan i logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizacije sprovode u okviru naše Unije”, poručio je Borell.

U saopćenju koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Russa Today i Sputnik se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, “predstavlja značajnu i direktnu pretnju javnom redu i sigurnosti EU, piše Radio Slobodna Evropa.

Samim time što je ugašen signal na satelitu, to znači da signala nema ni u Bosni i Hercegovini.

AP/RSE

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top