Euronews prodat portugalskom fondu

Alpac Capital pristao je da kupi međunarodni informativni kanal Euronews od Media Globe Networks (MGN).

Završava šestogodišnje vlasništvo egipatskog biznismena Nagiba Sawirisa, period koji je dijelom dijelila i američka televizija NBC, koja je prošle godine prodala svojih 25 posto udjela. Za to vrijeme kanal sa sjedištem u Lyonu prešao je sa svog formata bez prezentera na savremenu prezentaciju, iako se suočio s gubitkom finansiranja Evropske komisije i industrijskim akcijama uzrokovanim nizom otpuštanja.

U saopštenju Euronewsa navodi se da su prihodi od filijala i partnerstava porasli za preko 400%, dok je došlo do povećanja ukupnih prihoda od oglašavanja od 43% i rasta od 67% u digitalnom oglašavanju, što je premašilo ciljeve za godinu.

Aktivnosti diverzifikacije prihoda (filijale i partnerstva) porasle su za +400%, što je snažno doprinijelo ovom rastu, zajedno sa povećanjem ukupnih prihoda od oglašavanja od +43% i rastom od 67% u digitalnom oglašavanju. Očekuje se da će budžet za 2022. smanjiti operativne gubitke za polovinu.

Naguib Sawiris, bivši predsjednik nadzornog odbora Euronewsa i predsjednik MGN-a, rekao je: „Moja vozačka ambicija je uvijek bila da Euronews uspije. Ulagali smo u medije jer smo vidjeli njihov potencijal i pokazali smo se u pravu. Euronews je jedinstven po svom odlučno nepristrasnom pristupu i posvećenosti da svojoj publici ponudi višestruka gledišta na njihovom maternjem jeziku.

Alpac Capital je fond rizičnog kapitala sa sjedištem u Portugalu, a vode ga Pedro Vargas David i Luis Santos, koji se opisuju kao posvećeni Evropljani. “Pripadam generaciji koja je rođena i odrasla uz Evropu i koja to smatra šansom”, rekao je David. “Ako nam je decenijama donosio mir, to je i odlično mjesto za izražavanje i debatu. Duboko sam uvjeren da Euronews, zbog kvaliteta svojih timova i potencijala, može biti mjesto gdje se izražavaju svi glasovi Evrope.”

Michael Peters, izvršni direktor kompanije od 2011. godine, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora, zamijenivši Sawirisa u revidiranoj strukturi.

Očekuje se da će transakcija biti finalizovana 2022. godine, uz konačna odobrenja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top