Eutelsat 12 West E napustio je 12,5°W i ide prema zapadu

0

Francuski satelitski operater Eutelsat isključio je sve usluge na telekomunikacionom satelitu Eutelsat 12 West E sa orbitalne pozicije od 12,5 stepeni zapadno . Eutelsatov satelit je nagnut na zapad oko 0,5 stepeni dnevno (trenutno na 15°W). Ciljna pozicija je nepoznata. Zanimljivo je da na listi satelita na web stranici Eutelsat ovaj satelit ne postoji, a ne spominje se ni pozicija od 12,5° W.

Iako je Eutelsat 12 West E napustio poziciju 12,5°W, usluge na ovoj poziciji su i dalje osigurane.Novoparkiran na ovoj poziciji je satelit Eutelsat 12 West G , odnosno Eutelsat Hot Bird 13C pod novim imenom, koji je do kraja maja pružao usluge evropskim gledaocima DTH platformi sa pozicije 13°E.

Eutelsat Hot Bird 13C, sada poznat kao Eutelsat 12 West G , bliži se kraju svog očekivanog vijeka trajanja i satelit je počeo da se nagiba približno 2,4° (odstupajući od preporučene geostacionarne pozicije). Najvjerovatnije, ovaj satelit može i dalje biti u mogućnosti da pruži različite vrste satelitskih usluga (ne nužno za DTH platforme).

 
Eutelsat 12 West E satelit bio je poznat kao Eutelsat W2M. Ovaj satelit je već radio na raznim orbitalnim pozicijama (neki kao rezervni). Podsjetimo da su to bili pozicije kao što su 16°E, 48°E, 28,5°E ili nedavno 12,5°W.
 
parabola.cz