Eutelsat 36D uspješno lansirala raketa Falcon 9

U svemir je lansiran još jedan telekomunikacioni satelit dizajniran za distribuciju televizijskog i radio programa. Nova letjelica koja je otišla u svemir je Eutelsat 36D za francuskog satelitskog operatera Eutelsat.

Eutelsat sa zadovoljstvom objavljuje da je njegov najnoviji komunikacioni satelit Eutelsat 36D uspješno lansiran od strane rakete-nosača Falcon 9 od američke kompanije SpaceX. Lansiran je u geostacionarnu orbitu 30. marta 2024. u 17:52 po istočnoameričkom vremenu (ET), odnosno 23:52 po srednjoevropskom vremenu (CET) iz lansirnog kompleksa 39A u svemirskom centru Kennedy na Floridi, SAD.

Na poziciji 36°E, Eutelsat 36D će služiti zajedno sa Eutelsat 36C.

Eutelsat 36D je opremljen sa 70 fizičkih transpondera u Ku opsegu kako bi se osigurala pokrivenost sa optimiziranim performansama. Kao zamjena za Eutelsat 36B, on će omogućiti pokrivenost Evroazije, Ruske Federacije i Južne Afrike, a dalje, novim snopovima, novim teritorijama Evrope i drugih teritorija. To znači da dva do tri paketa emitovanja treba da pokriju i područje srednje Evrope. Eutelsat dodaje da novi satelit nudi veću fleksibilnost i pokrivenost za pružanje usluga korisnicima prema njihovim zahtjevima. Klijentima će ponuditi usmjereni stream.

Početak komercijalnog rada na potpuno električnom satelitu Eutelsat 36D planiran je za drugu polovinu ove godine. Dalji planovi za satelit Eutelsat 36B još nisu poznati.

Eva Berneke, izvršna direktorica Eutelsat grupe, rekla je: ” EUTELSAT 36D je sada na putu da zamijeni EUTELSAT 36B na orbitalnoj poziciji 36 ° istočno. Radujemo se njegovom puštanju u rad u drugoj polovini kalendarske 2024. godine. To je takođe prilika da našu dugoročnu saradnju sa Airbusom podignemo na viši nivo. Čestitamo Eutelsat Grupi, Airbusu i SpaceX timovima na završetku još jednog uspješnog satelitskog programa .” 

Tehnički parametri:
Satelit: Eutelsat 36D
Panirana pozicija: 36°E
Proizvođač satelita: Airbus
Platforma: Eurostar Neo
Broj fizičkih transpondera: 70
Transponderski opseg: do pojektovane pokrivenosti: Evropa, Evroazija, Ruska Federacija, Centralna i Južna Afrika, azijska regija.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top