FAA zabrinuta zbog svemirskih ostataka SpaceX-a

0
faa-zabrinuta-zbog-svemirskih-ostataka-spacex-a
FAA zabrinuta zbog svemirskih ostataka SpaceX-a

FAA je prošle nedelje izdala izveštaj američkom Kongresu izražavajući zabrinutost zbog toga kako će sve veći broj satelitskih konstelacija raspolagati njihovim neuspelim letelicama i kako FAA kaže da su rizici po ljudski život i imovinu. “Dramatičan porast negeostacionarnih satelita, posebno onih u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), predstavlja povećan rizik za ljude na Zemlji i avijaciju zbog ponovnog ulaska u krhotine,” navodi se u izveštaju.

FAA je naložila Aerospace Corporation da istraži i pripremi izvještaj za FAA. Jedna od mogućnosti je da FAA izmeni svoje obaveze korisnog opterećenja operaterima kako bi se rešio rizik ponovnog ulaska velikih konstelacija kroz aktivnost donošenja pravila.U izveštaju se predviđaju strašne posledice, rekavši: “Ako se ostvari očekivani rast velikog sazvežđa i ostaci satelita Starlink prežive ponovni ulazak… Očekuje se da će jedna osoba na planeti biti povređena ili ubijena svake dve godine.

“Gomila od 60 satelita prve generacije Starlinka ima masu od nešto više od 17 tona, dok gornja faza koja je poslala te satelite u orbitu ima masu od preko 25 tona. Stoga, FAA napominje u ovom izveštaju da bezbednosna procena velikih sazvežđa mora uzeti u obzir sve rizike ponovnog ulaska, uključujući i faze satelita i lansirnih vozila. FAA reguliše svrsishodno, kontrolisano odlaganje gornjih faza na kraju operacije lansiranja kada je planirano, ali kontrolisano odlaganje nije obavezno u FAA regulativi.

SpaceX je odgovorio FAA-i, navodi se u pismu CNN-u, rekavši: “Da budemo jasni, sateliti SpaceX-a su dizajnirani i izgrađeni da se u potpunosti sruše tokom ponovnog ulaska atmosfere tokom odlaganja na kraju života i to čine.”

U pismu se takođe navodi da je 325 satelita Starlink već napustilo orbitu od februara 2020. godine, a ostaci nisu pronađeni. SpaceX je takođe kritikovao izveštaj FAA zbog fokusiranja “samo na Starlink, zanemarujući druge satelitske sisteme kao što su Amazonov Projekat Kuiper, OneWeb ili bilo koji od LEO sistema koje razvija i primenjuje Kina.”