FCC ažurira satelitska pravila

fcc-azurira-satelitska-pravila

Američki dvostranački odbor za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma uveo je potencijalno zakonodavstvo za ažuriranje trenutnih pravila FCC-a o licenciranju satelita. Jedan aspekt će biti zabrana kineskih preduzeća, iako još uvijek nije potpuno jasno da li će zakonodavstvo pokriti satelite gdje vlasništvo – različito od komponenti – uključuje kineske kompanije. To bi moglo uticati na Eutelsat i njegovo spajanje sa OneWeb-om, na primer. Eutelsat ima kineskog akcionara.

Zakon takođe pokriva Rusiju, iako će opet biti potrebna dodatna jasnoća za operatere koji su ispravno licencirani od strane ITU-a i kako bi to uticalo na njihove američke usluge.

Komitet kaže da je današnjoj svemirskoj industriji koja se brzo menja potrebno novo zakonodavstvo.

Predložena su dva predloga:

· Zakon o racionalizaciji satelita i telekomunikacija

· Zajedno će ažurirati trenutna pravila i propise o stranom vlasništvu, održivosti prostora, rokovima licenciranja i načinu na koji satelitski operateri mogu dijeliti spektar. Zakoni su prva promena pravila o licenciranju satelita i prve promene u poslednjih nekoliko decenija. Nacrti zakona, ako budu usvojeni, ažuriraće Zakon o komunikacijama, kako bi uključili satelitsku tehnologiju.

Jedna od velikih promjena dala bi FCC-u specifične rokove za rukovanje aplikacijama za satelitsko licenciranje.

“Da bismo osigurali da SAD, a ne Kina, nastave da vode ovu globalnu industriju, moramo pojednostaviti naše regulatorne procese kako bismo pokrenuli inovacije, istovremeno osiguravajući da naši zakoni u potpunosti štite američku javnost,” navodi se u saopštenju Komiteta.

Glavni zakon bi obezbedio zahteve za svaku licencu, kao što je da FCC stvori ciljeve za bezbednost svemira i pokriva orbitalne krhotine, kao i način na koji se “mrtvi” sateliti deorbitiraju kada se više ne koriste.

Zakon o sigurnom svemiru mijenja postojeće zakonodavstvo i spriječio bi FCC da odobri licencu ili da američkom tržištu omogući pristup negeosinhronim satelitima (uključujući letjelice u niskoj i srednjoj Zemljinoj orbiti) koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

To bi moglo odmah da utiče na Rusiju i Kinu da uđu na američko tržište uprkos tome što imaju tehnologiju za to, a možda i uprkos tome što su dobili dozvolu za lansiranje i orbitiranje satelita sa ITU-a.

Već na predloženoj listi zabranjenih (koju je FCC izdao i ažurirao u septembru 20 su kompanije kao što su telekomunikacioni gigant Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Technology, Dahua Technology, AO Kaspersky Labs., China Mobile, China Telecom, Pacific Network, ComNet, China Unicom i bilo koja podružnica.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top