Skip to content

FCC: “LEO sazviježđa moraju pokrivati svugdje”

fcc:-“leo-sazvijezda-moraju-pokrivati-svugdje”

Federalna komisija za komunikacije (FCC) izdala je provjeru stvarnosti svojim kolegama regulatorima širom svijeta rekavši da sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) koji šalju širokopojasne signale ne mogu isključiti svoje prijenose prilikom prelaska preko neprijateljske nacije.

Odgovor FCC-a uslijedio je nakon žalbe iranskog Ministarstva za informacione i komunikacijske tehnologije zbog navodnih ilegalnih primalaca Starlinka koji djeluju u Iranu.

Žalba je završila na stolu FCC-ovog Odbora za radio propise (RRB) koji je potom formalno zatražio od FCC-a, Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Ženevi i norveške Uprave za komunikacije koja se brine o regulatornim poslovima Starlinka na ITU-u, te da li je moguće prisiliti Starlink da obustavi prijenos preko zemalja poput Irana.

Odgovor FCC-a na RRB bio je nedvosmislen, rekavši: “Za globalna sazviježđa, nije ni potrebno ni praktično isključiti satelitske zrake na datom geografskom području. Onemogućavanje satelitskih zraka nad zemljom može uticati na operacije u drugim zemljama.

FCC je dodao da veruje da su SpaceX i Starlink preduzeli sve razumne i praktične korake kako bi osigurali da se njegovi terminali ne nude na teritorijama dotične administracije, napominjući: “Ono što se ovde traži je da pomogne administraciji da pronađe načine da elektronske uređaje učini beskorisnim na svojim teritorijama tako da neće biti podsticaja da ih prokrijumčari u svoje granice.”

FCC je ponovio argument naciji koja se žalila, rekavši da je na državama članicama da kontrolišu njene granice i sprovode sopstvene zakone, ali to nije pitanje za FCC ili ITU.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept