France 2 UHD i France 3 UHD na TNT-u i Canal+

Javna francuska audiovizuelna grupa FT priprema se za spremanje 4K prijenosa za Olimpijske igre 2024. France Télévisions je raspisao tendere u tom smjeru i samo ćete morati pričekati drugu polovinu 2023. da biste ga počeli koristiti. 4K na TNT-u je sada dostupan, ali za sada se odnosi samo na nekoliko predajnika u Francuskoj. Međutim, stvari će se uskoro promijeniti ako vjerujete u nekoliko poziva za tendere France Télévisions koje je Ultra-K.fr uočio na Twitteru. Javna grupa planira da pokrene kanale ultra visoke definicije Francuska 2 i 3 na digitalnoj zemaljskoj televiziji. Ovo će pokriti cijelu Francusku do kraja godine. Ova ponuda će se vjerovatno pojaviti na TNT Sat i CANAL+ Francuska.

Francuska 2 UHD i Francuska 3 HD na TNT-u već u drugoj polovini 2023 15:00 a jedan od njih se zove “Ugovor za pružanje TNT Ultra High Definition usluga u metropolitanskoj Francuskoj” . Ovo ne ostavlja sumnje u 4K na digitalnoj zemaljskoj televiziji u Francuskoj. Gledajući ove pozive za podnošenje ponuda, 4K je dobro planiran za DTT u Francuskoj, uključujući prekomorske teritorije, a streamovi će također biti dostupni operaterima ili CANAL+. Ultra visoka definicija će stoga biti prisutna na svim medijima.

Pozivi za tender su za France 2 i France 3 , ali 4K kanal France 3 neće biti rezervisan u potpunosti za njih jer je to kanal događaja. To će svakako biti prelazak na neke sportske događaje. Što se tiče tehničkih parametara, France 2 UHD i France 3 UHD će moći da emituju u rasponu od 12 do 16 Mb/s u rezoluciji od 2160p pri 50 sličica u sekundi sa HDR 10 i kodiranim u HEVC (H.265) . Za audio, FT nudi 16 audio kanala koji sadrže različite moguće formate kao što su PCM ili Dolby E.

UHD emitovanje će početi u drugoj polovini 2023.uz otvaranje za sve korisnike na set-top box-ovima operatera ili na satelitu, dok će se otvaranje odvijati u 5 talasa na digitalnoj zemaljskoj televiziji i završit će se manje-više krajem godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top