skip to Main Content
Predstavljen Hispasatov Amazonas Nexus
Hispasatov-amazonas-nexus-predstavljen

SpaceX je u ranim jutarnjim satima 7. februara (u 03.32 GMT) isporučio udžbeničku prezentaciju Hispasatovog Amazonas Nexusa. Satelit, težak oko 4.500 kg, služiće klijentima Hispasatove Amerike. Satelit takođe nosi dodatni element koji će služiti američkoj svemirskoj agenciji u obliku “zaštićenog komunikacionog transpondera velike propusnosti” u okviru vojne misije Pathfinder 2.

Oko 8,5 minuta nakon lansiranja Falcon 9 buster je napravio jedno od svojih uobičajenih slijetanja na plutajući dron brod ‘Just Read the Instructions’ čekajući dolje domet. Pojačivač je već korišćen za lansiranje SES-22, Hakuto-R lendera za Mesec kompanije sa sedištem u Tokiju i tri serije SpaceX-ovih Starlink internet satelita. Slijetanje je bilo 170. ukupno za orbitalne misije SpaceX-a.

Lansiranje SpaceX-a vodi Amazonas Nexus dalje prema svojoj geostacionarnoj transfernoj orbiti. Satelitu, koji je napravio Thales Alenia Space i koji pokreće električni potisnici sada će trebati oko 5-6 mjeseci da dođe do svoje orbitalne pozicije.

Amazonas Nexus će “pokrivati ceo američki kontinent, Grenland i koridore Severnog i Južnog Atlantika i biće fokusiran na usluge povezivanja u udaljenim područjima i u okruženju vazdušne i pomorske mobilnosti,” rekao je Hispasat.

Kasnije je potvrđeno da satelit funkcioniše nominalno.

70

Vezani članci

Back To Top
Search