Intelsat lansira Relativity

0
intelsat-lansira-relativity
Intelsat lansira Relativity

Relativity Space, koji gradi rakete sa visokim procentom 3D komponenti, dobio je višegodišnju narudžbu za lansiranje od satelitskog operatera Intelsat. Relativity je saopštio da će lansirati Intelsat satelite koristeći svoju buduću raketu Terran R (za višekratnu upotrebu).

Kalifornijska relativnost nije otkrila ukupnu vrijednost ugovora ili troškove svakog pojedinačnog lansiranja, ali je dodala ukupni zaostatak vrijedan 1,8 milijardi dolara u odnosu na devet kupaca za svoju raketu Terran R, koja bi trebala ući u upotrebu 2026. godine. U aprilu je Relatiivity saopštio da je njegov zaostatak procijenjen na 1,65 milijardi dolara.Jean-Luc Froeliger, SVP/svemirski sistemi u Intelsat-u, pohvalio je Relativity zbog svog “inovativnog dizajna i proizvodnog procesa” za Terran R.

Prilično je sigurno da će cene lansiranja Relativity-ja biti veoma konkurentne i potkopavati cene trenutno omiljenog lansera u industriji, SpaceX-a.

“Svemirska industrija očigledno zahteva komercijalno konkurentnije, raznovrsnije i remetilačke lansirne kapacitete,” rekao je Tim Elis, izvršni direktor Relativiteta. “Relativnost razvija Terran R kao lansirno vozilo za višekratnu upotrebu usmjereno na kupca kako bi se riješila ova potreba.”

U martu je Relativity izgubila raketu, svoju verziju Terran 1, a kompanija je odustala od razvojnih radova na verziji i sada se fokusira na verziju Terran R srednjeg do teškog podizanja koja može podnijeti težine lansiranja do 5500 kg i smjestiti taj teret u geostacionarnu orbitu. Lansiranje u nižu orbitu znači da se kapacitet tereta povećava na 23.500 kg.

Intelsat nije ulazio u detalje o tome zašto je izrazio poverenje u naručivanje višestrukih lansiranja netestiranog vozila koje je još oko tri godine od njegovog prvog lansiranja.

Relativity koristi ono što opisuje kao “četvrtu generaciju” Stargate metalnih 3D štampača. Testiranje raketa i motora provodi se u NASA-inom svemirskom centru Stennis u Mississippiju, a Terran R će lansirati Intelsat misije iz svemirskog lansirnog kompleksa 16, lansirnog mjesta Relativityja na svemirskoj stanici Cape Canaveral na Floridi.

Relativnost već ima ugovore o pokretanju sa Iridium i OneWeb/Eutelsat.