skip to Main Content
Intersputnik se pridružuje Globalnoj asocijaciji satelitskih operatera
Intersputnik-se-pridruzuje-globalnoj-asocijaciji-satelitskih-operatera

Intersputnik je stekao punopravno članstvo u Globalnoj asocijaciji satelitskih operatera (GSOA), platformi za promociju usluga satelitske komunikacije i zajedničkih interesa satelitskih operatera.

Asocijacija, ranije poznata kao ESOA (EMEA Udruženje satelitskih operatera) se fokusirala na Evropu, Bliski istok i Afriku. Međutim, prošlog mjeseca došlo je do proširenja geografije djelovanja udruženja, što je najavljeno kao potez okupljanja novih članova među satelitskim operaterima iz cijelog svijeta. Ovako se ESOA transformisala iz regionalne strukture u globalnu.

Intersputnik kaže da je, kako se aktivnosti zasnivaju na sličnim ciljevima, prilika za bližu saradnju sa GSOA-om savršeno u skladu sa njenom novom strategijom odobren u 26. Članstvo u GSOA-i i međunarodni status Intersputnika, podržat će implementaciju Intersputnikovih satelitskih komunikacionih projekata, u različitim regijama svijeta i povećati održivost svemirskih aktivnosti.

Komentirajući pristupanje GSOA-i, Ksenia Drozdova, generalni direktor Intersputnika, rekla je: „Intersputnik svoju glavnu misiju vidi u promociji satelitskih tehnologija kao sredstva za poboljšanje kvaliteta života ljudi, premošćivanje digitalnog jaza i postizanje ciljeva održivog razvoja. Dijelimo osnovne vrijednosti GSOA-e, ciljeve koje je postavila Asocijacija i njene vodeći principe. Kao međunarodna organizacija koja ujedinjuje 26 zemlje i nosilac statusa zlatne članice ITU-a, spremni smo da doprinesemo implementaciji GSOA inicijativa koje odgovaraju na najhitnije izazove današnjice.

“Posebno je simbolično da se ulazak Intersputnika u GSOA poklopio sa prelaskom Asocijacije na globalni nivo. Apsolutno smo uvjereni da su satelitske komunikacije kao sastavni dio globalnog ICT sistema moćan alat za rješavanje humanitarnih, društvenih i komercijalnih pitanja.”

Aarti Holla-Maini, generalni sekretar GSOA : „Ovo je kritičan trenutak za industriju i saradnja između operatera će biti ključna za unapređenje globalnih ciljeva povezivanja. GSOA je korak naprijed koji će ojačati ulogu satelitskih operatera da govore kao jedan u digitalnom ekosistemu. Članstvo Intersputnika će donijeti dodatnu vrijednost radu Udruženja i obezbijediti platformu za angažman sa širokom zajednicom zemalja”.

74

Vezani članci

Back To Top
Search