Južna Koreja lansirala još satelita

0
juzna-koreja-lansirala-jos-satelita
Južna Koreja lansirala još satelita

Južna Koreja već ima malog proizvođača satelitskih raketa, Innospace. Uspješno je obavio probno suborbitalno lansiranje još u martu i koristi taj let kako bi pomogao u razvoju vozila sposobnog za nošenje malih satelita. Probni let rakete Hanbit obavljen je sa brazilskog lansirnog mjesta Alcantara.

Kompanija je najavila planove za uvođenje IPO-a 2024. godine kako bi pomogla u finansiranju napretka rakete u dvostepenom vozilu. Innospace kaže da je već prikupio 70 miliona dolara u ranoj fazi finansiranja.Cilj je da se do 2027. godine obavi 30 lansiranja godišnje. Sledeći let, takođe iz Alkantare, planiran je za četvrti kvartal 2024. godine i nosiće letelicu od 50 kg u nisku Zemljinu orbitu.

Pored brazilskih planova, kompanija je potpisala i australijski svemirski centar Arnhem na severnoj teritoriji. Ugovor je na pet godina i traje do kraja 2028. godine.

U nedavnom saopštenju se takođe govori o razgovorima sa norveškim poligonom za lansiranje raketa Andoya i svemirskom lukom na ostrvu Andøya u opštini Andøy u okrugu Nordland u Norveškoj. Andoya je već uspješno postrojenje koje je lansiralo više od 1.200 malih raketa od 1962. godine.