Kina spremna za rivala Starlinka

kina-spremna-za-rivala-starlinka

Kineska mega-konstelacija od eventualnih 15.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti počeće da se lansira za nekoliko nedelja. Flota će se takmičiti sa Starlinkom po veličini. Projekat je podržan od strane Shanghai Spacecom Satellite Technology (Yuanxin Satellite).

U sazviježđu, nazvanom G60 Qianfan, prva serija od 18 satelita lansirana je oko 5. augusta. Naredna lansiranja raketa, koja će se odvijati na kineskim vozilima, nosiće između 36 i 54 satelita. Ove godine planirano je ukupno 108 projekata.

Oko 648 satelita biće lansirano do kraja 2025. godine, a do kraja 2027. godine trebalo bi da bude postavljeno ukupno 1.296, čime bi se postigla globalna pokrivenost.

Očekuje se da će flota imati oko 15.000 satelita u orbiti do kraja 2030. godine. Satelite navodno gradi Genesat, JV između Šangajskog inženjerskog centra za mikrosatelite Kineske akademije nauka (CAS SECM) i Šangajskog aerospace Investment Limited (SAIL), fonda šangajske vlade.

U zvaničnom obaveštenju se navodi da će flota biti lansirana na visinu od 1.160 kilometara i da stoga neće biti u sukobu sa prenosima kompanije Rivada Space.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top