Mongolija kupuje satelit od Talesa Alenije

0
mongolija-kupuje-satelit-od-talesa-alenije
Mongolija kupuje satelit od Talesa Alenije

Mongolsko ministarstvo za digitalni razvoj kupuje Ku-band širokopojasni satelit iz Thales Alenia Spacea. Novi nacionalni satelit biće postavljen na 113,6 stepeni istočno.

Predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khürelsükh je prošle sedmice obavio državnu posjetu Francuskoj i iskoristio posjetu za postizanje dogovora sa Thales Alenia. Nova letjelica će pojačati povezanost za sve Mongole.Sporazum o partnerstvu između Thales Alenia Space i mongolskog Ministarstva za digitalni razvoj i komunikacije, potpisan je u prisustvu predsjednika Mongolije Ukhnaagiina Khürelsükha i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Ovaj satelit Ku Band visokih performansi nazvaće se Chinggis Sat po nacionalnom heroju Chinggisu Khanu.

Hervé Derrey, izvršni direktor Thales Alenia Spacea, rekao je: “Privilegija je za Thales Alenia Space da je odabran od strane Ministarstva za digitalni razvoj i komunikacije Mongolije za pružanje svog nacionalnog satelita. Verujemo da će projekat biti ključno sredstvo za premošćivanje digitalne podele, snažan vektor ekonomskog rasta, kao i dragoceno sredstvo za suverenitet. Takođe smo oduševljeni što se upuštamo u ovu dugoročnu saradnju sa Mongolijom i podržavamo zemlju da razvije svoje svemirske mogućnosti i usluge u korist svih njenih građana”.