NewSpace Indija sarađuje sa Tata Play-om za GSAT-24

0

NewSpace India Limited (NSIL) sarađuje sa kompanijom Tata Play za GSAT-24

  • Uspješno puštanje u rad GSAT-24 otključava još jedan korak prema Aatmanirbhar Bharat: I&B sekretar Sh. Apurva Chandra
  • GSAT-24 najavljuje uspješan ulazak Indije u segment misija vođenih potražnjom: predsjednik ISRO-a Sh. S. Somanath
  • GSAT-24 prva satelitska misija vođena potražnjom NSIL-a nakon reforme svemirskog sektora

NewSpace India Limited (NSIL) je sarađivao sa Tata Play-om i lansirao satelit GSAT-24 u junu 2022. godine, usklađen sa vizijom “Make in India” vlade premijera Shri Narendre Modija. Tata Play je započeo upotrebu ovog satelita, sada u svom orbitalnom položaju, počevši od danas.Ceremonija inauguracije održana je u Tata Play’s Broadcast centru u New Delhiju. Sekretar za informisanje i radiodifuziju Šri Apurva Čandra izrazio je sreću i rekao: “Čestitam Ministarstvu za svemir (DoS) i Tata Play za uspešno puštanje u rad GSAT-24. Ovaj događaj otključava još jedan korak ka Aatmanirbhar Bharat i samopouzdanju u oblasti prostora i komunikacije.”

“Tata Play trenutno ima 600 kanala. Sa uključivanjem ISRO satelita, mogao bi da emituje 900 kanala koji će koristiti široj javnosti. To je kulminacija vizije premijera Narendre Modija o privatizaciji i osnivanju NSIL-a, koji je prvi put pokrenuo satelit zasnovan na potražnji u saradnji sa Tata Playom. Ovi kanali bi sada bili dostupni širom zemlje, uključujući brdovita severoistočna i Andamanska i Nikobarska ostrva,” dodao je portparol.

Povećana propusnost, nakon uključivanja GSAT-24, omogućiće Tata Play-u da svojim korisnicima pruži još oštriji kvalitet slike i zvuka, kao i mogućnost prenosa 50% više kanala, istovremeno postajući najveći provajder satelitskog propusnog opsega među svim DTH platformama.

Shri S. Somanath, predsjednik Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) rekao je: “GSAT-24, komunikacijski satelit klase 4 tone koji je izgradio ISRO za pružanje DTH usluga, u potpunosti je operativan na svom maksimalnom satelitskom kapacitetu, nakon iscrpnog testiranja u orbiti. Ovo značajno dostignuće označava revoluciju u indijskom telekomunikacionom prostoru, vođenu najsavremenijom autohtonom tehnologijom. Služi kao omaž vazduhoplovnoj snazi naše zemlje i najavljuje uspešan ulazak Indije u segment misija vođenih potražnjom.”

Predsjednik i generalni direktor NSIL Shri Radhakrishnan Durairaj dodao je: “GSAT-24 je prva komunikacijska satelitska misija vođena potražnjom koju su preduzele reforme NSIL postsvemirskog sektora. Satelit GSAT-24 spreman je da uvede novu eru satelitske televizije za Indiju. Kao dokaz uspeha inicijative “Make In India,” ovaj satelit bi podržao domaće radiodifuzne servise sa naprednim mogućnostima digitalnog TV prenosa. Čestitamo timovima NSIL-a, ISRO-a i Tata Play-a koji su sarađivali na ovom uspešnom projektu. “

Komentarišući ovu značajnu priliku, MD i izvršni direktor Tata Play-a Shri Harit Nagpal rekao je: “Iskustvo gledanja je bio ključni prioritet Tata Play-a. Ova saradnja sa NSIL-om pružiće našim DTH pretplatnicima još bolji video i audio kvalitet i još mnogo kanala i usluga. Takođe jača našu posvećenost linearnoj televiziji u zemlji u kojoj oko 140 miliona domova tek treba da kupi svoj prvi TV. Uvek smo pružali sve naše usluge na autohtono proizvedenim satelitima od strane DOS-a i ovo povećanje kapaciteta je potvrda naše posvećenosti stvaranju u Indiji.”

GSAT-24 je 24-Ku komunikacioni satelit koji je lansirala indijska vlada samo da bi zadovoljio zahteve DTH aplikacija Tata Play-a. NSIL, osnovan u martu 2019. godine, je centralno preduzeće javnog sektora (CPSE) u okviru Odeljenja za svemir (DOS) i komercijalni je ogranak DOS-a. Celokupan satelitski kapacitet GSAT-24 je iznajmljen svom posvećenom kupcu Tata Play.

Advertisement