Orange će ukloniti češke stanice iz svoje ponude

Korisnici telekomunikacionog operatera Orange Slovakia će izgubiti češke javne i komercijalne stanice. To će se dogoditi na zahtjev lokalnih komercijalnih televizijskih grupa Markíza i JOJ.

Prije nekog vremena, dvije najveće slovačke komercijalne televizijske grupe obratile su se televizijskim operaterima u Slovačkoj da blokiraju emitovanje sadržaja za koje JOJ i Markíza imaju prava za emitovanje na slovačkoj teritoriji u vrijeme kada emituju češke javne i komercijalne stanice. Operateri Markíza i JOJ žele operaterima dostaviti listu programa koje treba blokirati. O tome je izvestio portal Živé.sk.

Argument za blokiranje emitovanja dotičnih čeških stanica u navedenim terminima nisu samo prava za emitovanje datog sadržaja, koje su vodeće slovačke komercijalne televizije osigurale za svoje tržište, već i činjenica da su češke stanice i dalje veoma popularni u Slovačkoj – i dalje imaju preko 12% lokalnog tržišta.

Međunarodne verzije TV Nova i TV Prima stanica
Popularnost čeških stanica nije prestala ni nakon zabrane distribucije glavnih čeških stanica TV Nova i TV Prima u Slovačkoj. Umjesto programa Nova i TV Prima, gledaoci u Slovačkoj sada mogu gledati njihove međunarodne verzije Nova International i Prima PLUS , koje su uredile pravo emitovanja za emitovanje u inostranstvu – gledaocima nude uglavnom programe vlastite kreacije – vijesti, serije ili časopise.

Blokiranje odabranih programa je prilično tehnički složeno i za operatere i za gledatelje. S jedne strane, operateri bi morali da prate vrijeme kada dati program zaista počinje i kada se završava. Za TV gledaoce, to je neizvjesnost šta će, a šta neće vidjeti.

Operater Orange je prvi koji je povukao sve češke stanice
Operater Orange je stoga odlučio da u potpunosti izbaci češke programe iz svoje programske ponude. Orange stoga gasi javni emiter ČT Sport i dvokanalni ČT:D / ČT umjetnički i komercijalni programi Prima COOL , Prima ZOOM , Prima MAX , Prima KRIMI , Prima LOVE , Prima STAR . Iznenađujuće, operater također gasi CNN Prima News, koji može službeno emitovati u Slovačkoj.

Kompenzacija za Orange korisnike za zatvaranje čeških stanica
Nadoknada za sužavanje Orange programske ponude je paket programa Discoveryja. Do kraja 2023. godine kupci mogu gledati Discovery Extra premium paket, za koji operater inače naplaćuje 1,50 eura mjesečno.

Navedeni paket uključuje stanice kao što su Discovery Science HD, ID HD, DTX HD (Discovery Turbo Extra HD), Food Network HD, Travel Channel i Animal Planet HD.

Orange Slovakia je jedan od glavnih igrača na lokalnom tržištu. Ima 119.000 jedinstvenih TV klijenata i ukupno 194.000 pristupa (još jedan TV u kući).

Orange je prvi operater na slovačkom tržištu koji ispunjava zahtjeve glavnih domaćih komercijalnih televizijskih stanica. Još nije jasno kako će drugi provajderi TV usluga odgovoriti.

Nema promjena za gledaoce češkog zemaljskog emitiranja
Domaćinstva u Slovačkoj koja su u dometu čeških zemaljskih DVB-T2 multipleksa mogu nastaviti gledati češke stanice bez ikakvih ograničenja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top