Ovzon-3 na putu za lansiranje u decembru

0
ovzon-3-na-putu-za-lansiranje-u-decembru
Ovzon-3 na putu za lansiranje u decembru

Švedski vlasnici Ovzon-3 moraju da udahnu snažan uzdah zbog vesti da će njihov dugo odlagani satelit Ovzon-3 biti lansiran u decembru.

Problem za Ovzon je u tome što bi, ako satelit ne bude lansiran do 31. decembra, mogao da otkaže svoja prava na frekvenciju da zauzme 59,7 stepeni istočno zbog toga što nije ispunio svoje obaveze lansiranja sa ITU-om.Takav je bio Ovzonov skoro očaj da ispuni rok da je prebacio ugovore o lansiranju sa Arianespacea na SpaceX.

“Konačna montaža i testiranje satelita, pored složenog modeliranja povezanog sa promenom lansirnih vozila, napredovalo je dobro i prema planu poslednjih meseci. Sada idemo dalje sa daljim detaljnim planiranjem lansiranja i transportom satelita na lansirno mjesto u Cape Canaveralu na Floridi. Uvijek postoje neke neizvjesnosti u vezi s lansiranjem svemirskih letjelica koje nije moguće predvidjeti, ali sada se stvarno približavamo”, rekao je Per Norén izvršni direktor Ovzona, govoreći prošle sedmice.

Ovzon je već propustio rok (15. decembar 2022. godine) zbog kasne isporuke satelita kompanije Maxar Technologies, kojoj ni sam nije pomogao Covid i srodna kašnjenja komponenti.

Trenutno Ovzon iznajmljuje propusni opseg na rivalskim satelitima i taj obrazac će se nastaviti za kravatu čak i nakon lansiranja jer satelit koristi električni pogon i znači da će letjelici trebati nekoliko mjeseci da stigne do svoje određene orbite.