Skip to content

Oznaka: investicije u svemirskom sektoru

oznaka:-investicije-u-svemirskom-sektoru

Oznaka: investicije u svemirskom sektoru

Serafhim Space, globalna investiciona kompanija, objavila je Serafim Space Q3 investicioni izveštaj koji detaljno opisuje promjenjivi investicijski pejzaž za ovaj sektor.

Nakon nekoliko teških godina sa padom investicija od 2021. godine, ovaj kvartal otkriva da je sektor okrenuo ugao sa nivoima investicija koji su ponovo počeli da rastu.

Ispod su detalji nekih ključnih globalnih investicionih tačaka, kao i raspad britanskog tržišta koje je doživelo posebno jak kvartal.

Globalni investicioni sektor u svemir je preokrenuo ugao:

 • Investicije u SpaceTech za treći kvartal i dalje pokazuju signale oporavka. Iako je broj poslova ostao uglavnom u skladu s prethodnim kvartalom, ukupne globalne investicije zabilježile su rast od 39 posto u odnosu na prethodni kvartal – (1,6 milijardi dolara je uloženo u treći kvartal u odnosu na 1,16 milijardi dolara u drugom kvartalu).
 • Došlo je do značajnog pomaka u raspodjeli investicija između rane faze i kasne faze poslovanja. U trećem kvartalu zabeleženo je 82 odsto investicija u preduzeća u kasnoj fazi, za razliku od drugog kvartala sa 63 odsto. Ovaj pomak je u velikoj meri podstaknut povratkom velikih investicija koje su u kvartalu videle kompanije kao što su Axiom, Sierra i MapBox.
 • Povratak krugova rasta je značajan, jer su velike runde rasta uglavnom odsutne kroz ekonomsku neizvjesnost 2022. godine. Povrat ugovora o rastu sugeriše obnovljeno poverenje investitora u sektor, uvođenjem poznatih investitora privatnog kapitala, kao što su KKR, Advent i Blackrock, koji ulaze u sektor kako bi izgradili svoju izloženost SpaceTech-u.

M&A za rekordnu godinu

 • M&A u okviru SpaceTech-a je takođe na najvišem nivou. Obim posla uglavnom su vođeni dobro kapitalizovanim New Space kupcima. 2023. godina je na putu da bude rekordna NewSpace M&A godina, sa 21 ugovorom koji je već završen u odnosu na 22 u 2022. godini. Nedavni poslovi visokog profila uključuju spajanje Eutelsata sa OneWebom i višestruke akvizicije privatnih kompanija New Space. SpaceTech ugovori u dvanaest meseci do trećeg kvartala 2023. godine porasli su za 45 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa širim tržištem gde su M&A ugovori startapova podržanih poduhvatima na globalnom nivou smanjeni za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Snažan rast finansiranja semena

 • Od raspada sektora, Build proizvodi – kompanije koje lansiraju vozila i satelite za pružanje usluga potrošačima iz svemira – zabilježile su najveći broj poslova u tom periodu, sa velikim udjelom poslova u ranoj fazi, za preduzeća koja razvijaju nove satelite, pogonske sisteme i satelitske podsisteme.
 • Kategorija proizvoda pojavila se kao još jedan istaknuti sektor, privlačeći 25% ukupnih investicija za kvartal. Investitori su pokazali veliko interesovanje za korišćenje SaaS-a i softverskih preduzeća koja mogu pomoći u korišćenju svemirskih i satelitskih podataka. Ove kompanije razvijaju proizvode prilagođene slučajevima zemaljske poslovne upotrebe, kao i svakodnevnim potrebama potrošača, omogućavajući im da se domognu ogromnih zemaljskih tržišta. Ovo naglašava značajan potencijal rasta i mogućnosti prihoda koji su svojstveni sektoru proizvoda.
 • Finansiranje u fazi semena nastavilo je da raste u 2023. godini, što predstavlja 10 odsto svih investicija u kvartalu. Slično tome, serija C se utrostručila u periodu zahvaljujući brzom rastu ulaganja u proizvode za proizvode i izgradnju.

Britanski svemirski sektor zabilježio najjači kvartal u Evropi

 • U ovom kvartalu, Velika Britanija je bila uspešna priča Evrope, pošto je skoro udvostručila ukupan iznos uložen iz godine u godinu na 326 miliona dolara. Sve u svemu, investicije u Velikoj Britaniji porasle su za 22% u trećem kvartalu u poređenju sa drugim kvartalom.
 • U Velikoj Britaniji, sektor proizvoda i izgradnje zabeležio je najveći rast u tom periodu. Ovo je podstaknuto ulaganjem u fazu rasta u kompanije proizvoda povezanih sa klimom, i na strani Build kroz podršku satelitskim kompanijama kao što je Open Cosmos (koji takođe igra na temu klime kroz novo posmatranje Zemlje).
 • Rast broja Seed poslova u Velikoj Britaniji ukazuje na osnivanje novih preduzeća u britanskom svemirskom sektoru. Ugovori serije A nastavili su pokazivati snažan rast, posebno na nizvodnom tržištu – specijaliziranom za satelitsku bežičnu tehnologiju – sa značajnim prikupljanjem sredstava, uključujući Fatmap i Sofant.
 • U Velikoj Britaniji ulaganja u krugove finansiranja serije C porasla su za 70 odsto. Ovo oponaša širi trend viđen u SAD-u i Aziji, gdje su investicije serije C brzo ubrzale iz godine u godinu.
 • Broj ugovora u Velikoj Britaniji porastao je nakon pada u prethodnom periodu od 12 meseci. To je verovatno zbog toga što su se britanski investitori povukli ranije od drugih geografskih područja.Pad ket-a počeo je početkom 2022. godine, ali je jasan signal povrata interesa investitora u svemirski sektor podstaknut ulaganjem u kompanije za proizvode, koje su takođe bile ključni pokretač tokom snažnih investicionih godina Velike Britanije 2020. i 2021. godine.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept