Pad dionica Viasata

0
pad-dionica-viasata

Viasat, koji je prije samo nekoliko tjedana slavio Londonski InmarsatGigantska kriza poverenja akcionara usledila je nakon vesti o svojim problemima sa novim satelitom ViaSat-3 Americas (VS-3A). Njene akcije otvorene su 13. jula na 42,98 dolara i zatvorene na dan na 30,74 dolara, što je neto pad od 28,48 odsto, ali je pad tokom radnog dana bio čak 36 odsto.

Problemi sa satelitom (ključna antena nije uspela da se rasporedi) doveli su do toga da Delta Air Lines kaže da problem nije doveo do značajnog uticaja na Wi-Fi na domaćim letovima u SAD, ali bi potencijalno mogao da odloži dostupnost međunarodnog besplatnog Wi-Fi-ja.“Ako ništa drugo, to može izazvati kašnjenje uvođenja na nekim međunarodnim tržištima, ali je prerano reći,” rekao je Ed Bastian, izvršni direktor Delte na razgovoru o zaradi sa analitičarima.

“Ovo pitanje bi moglo da bude veliki udarac za vreme priče o rastu Viasat-a, kao što je [its older] ViaSat-2 (VS-2) je bio ograničen kapacitetom u Americi za mnoge kvartale, a kompanija je računala na VS-3A da proširi kapacitete u Americi i nastavi rast fiksnih širokopojasnih pretplatnika,” napisao je analitičar Raymonda Jamesa Ric Prentiss u svojoj poruci klijentima.

Analitičar Williama Blaira Louie DiPalma, u svom izvještaju, rekao je: “Ova rasprodaja dionica u velikoj mjeri je uzrokovana emocijama jer postoji niz olakšavajućih faktora koji ublažavaju udarac,” dodajući da Viasat i dalje ima globalnu pokrivenost nakon akvizicije Inmarsata, može koristiti drugi satelit za pokrivanje Sjeverne Amerike i vjerovatno će dobiti pozamašan zahtjev za osiguranje od tog pitanja.