Skip to content

Poljski regulator objašnjava problem s licencom TVN7

tvn-licenca

Predsjedavajući poljskog Nacionalnog savjeta za radiodifuziju (KRRiT) dao je objašnjenje zašto se suzdržava od dodjele licence TVN Discovery TVN7.

Odgovarajući na pisma privrednih organizacija, uključujući predsjednika Američke privredne komore u Poljskoj, Witold Kolodziejski rekao je prema Zakonu o radiodifuziji, „licenca se može dati podružnici kompanije koja ima sjedište u Evropskom ekonomskom prostoru. Ova odredba je uvedena u poljski pravni sistem u vezi sa pristupanjem Poljske Evropskoj uniji kako ne bi bilo diskriminacije subjekata iz Evropske unije u odnosu na poljske subjekte. Bez sumnje, svrha ove uredbe nije bila stvaranje mogućnosti zaobilaženja norme, prema kojoj strani subjekti ne smiju posjedovati (čak ni indirektno) više od 49% dionica u kompaniji licenciranoj u Poljskoj. Vrijedi istaći da je takvo ograničenje u Poljskoj bilo na snazi ​​od početka 1990-ih,

“Drugim riječima, ulaskom Poljske u Evropsku uniju, ograničenje dioničara izvan Evropske unije povećano je na 49% i na 100% u slučaju dioničara iz Evropskog ekonomskog prostora”.

Kolodziejski je dodao da se ne može poreći da stjecanje dionica TVN-a iznad granice od 49 posto, od strane entiteta izvan EEA, ne bi bilo moguće u svjetlu poljskog pravnog sistema. Svaki investitor izvan EGP-a trebao bi biti svjestan toga kada ulaže u koncesionara u Poljskoj.

Značajno je, također, naglasiti da se američko ulaganje u TVN dogodilo bez saglasnosti KRRiT-a, koji sve odluke donosi rezolucijama usvojenim odgovarajućom većinom, a takva odluka o američkom ulaganju u TVN nikada se nije dogodila.

Dodao je: „Davanje dozvole TVN24 (u septembru prošle godine) nije značilo odobrenje KRRiT-a na pravni status koji se odnosi na strukturu kapitala emitera. U postupku licenciranja za TVN7, članovi KRRiT-a koji glasaju za licencu, vodeći računa prvenstveno o interesima gledalaca, smatraju da treba voditi posebnu, paralelnu proceduru u pogledu strukture kapitala TVN-a, bez obzira na proceduru licenciranja. Zauzvrat, po mišljenju članova Vijeća koji su glasali protiv davanja dozvole, neispravnost vlasničke strukture emitera sa poljskim i evropskim pravom predstavlja ozbiljnu povredu zakona, koji onemogućava davanje dozvole. ”.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept