Prognoza: Satelitsko IoT tržište 4 milijarde dolara do 2030. godine

prognoza:-satelitsko-iot-trziste-4-milijarde-dolara-do-2030.-godine

Tržište satelitskog interneta stvari (IoT) se izuzetno transformiše, vođeno tehnološkim napretkom i sve većom potražnjom za globalnom povezanošću. Kako svet postaje sve više međusobno povezan, ograničenja zemaljskih mreža postaju očigledna, posebno u udaljenim i nedovoljno opsluženim regionima. Ovo je mesto gde satelitski IoT uskače, premošćavajući jaz sa svojom sposobnošću da obezbedi široko rasprostranjenu, pouzdanu povezanost širom sveta. Tehnološka obaveštajna kompanija ABI Research predviđa da će tržište do 2030. godine premašiti granicu od četiri milijarde dolara, što ukazuje na značajan potencijal rasta na tržištu.

“Brzi rast tržišta satelitskog IoT-a podstaknut je nekoliko faktora, uključujući smanjenje troškova lansiranja satelita, napredak u satelitskoj tehnologiji, kao što su konstelacije niske Zemljine orbite (LEO), CubeSats i Nanosateliti, te povećanje potražnje za nepovezanim povezivanjem i upravljanjem udaljenom imovinom,” objašnjava Victor Xu, analitičar istraživanja satelitskih komunikacija u ABI Researchu.

Tehnološki napredak u IoT uređajima učinio je da se novi slučajevi upotrebe satelitskog IoT-a pojavljuju neviđenom brzinom, od precizne poljoprivrede do monitoringa okeana i od povezanih rudnika do predviđanja i odgovora na katastrofe. Iako satelitski IoT trenutno čini samo mali dio ukupnih prihoda od satelitskog povezivanja, on pozitivno raste sa glavnim igračima kao što su Iridium i ORBCOMM koji upravljaju tržištem.

Sjeverna Amerika, posebno SAD, bit će dominantna regija za satelitski IoT. Pozicija Severne Amerike kao glavnog regiona za satelitski IoT može se pripisati nekoliko ključnih faktora koji je čine veoma atraktivnom šansom za rast ove tehnologije.

“Liderstvo Severne Amerike na tržištu satelitskog IoT-a pripisuje se njenom ranom usvajanju svemirskih tehnologija, zajedno sa lansiranjem velikih komercijalnih svemirskih operatera kao što su SpaceX, Amazon Kuiper i Globalstar smanjujući troškove za satelitske usluge,” savetuje Xu. Pored toga, snažno prisustvo regiona u ključnim industrijama IoT-a na otvorenom, kao što su poljoprivreda, nafta i gas, u kombinaciji sa povoljnim regulatornim okruženjem, učvršćuje njegovu poziciju.

Predviđa se da će azijsko-pacifički region biti najbrže rastuće tržište zbog nekoliko ključnih faktora, kao što su brza urbanizacija i industrijalizacija, povećanje ulaganja u svemirsku tehnologiju u Kini (G60 Starlink i China SatNet (Guowang) LEO mega-konstelacije), rastući poljoprivredni sektor i brz ekonomski rast.

Standardizovane satelitske komunikacione tehnologije, multi-tehnološka / orbitna rešenja za povezivanje i satelitska IoT integracija sa zemaljskim 5G mrežama (NTN) ključni su trendovi sa značajnim mogućnostima za inovacije i rast na tržištu. Sa stalnim širenjem satelitskog IoT tržišta, potencijal ove tehnologije za inovativne slučajeve upotrebe je neograničen, a različite primene satelitskog IoT-a će pokretati celokupno tržište.

Ovi rezultati su dobijeni od ABI Research-a. Satellite Communications: IoT Deployments & Subscriptions Izveštaj o tržišnim podacima

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top