Skip to content

Projekat Kuiper počinje izgradnju satelita

projekat-kuiper-pocinje-izgradnju-satelita

Projekat Kuiper je širokopojasni satelitski sistem podržan od strane Amazona, koji će se sastojati od 3.236 letelica koje kruže oko planete.

Amazon je saopštio da prva dva prototipa satelita koja su sada u orbiti dobro funkcionišu. Lansirani su 6. oktobra. Dalji testovi za dalju validaciju tehnologije će se odvijati u narednih nekoliko nedelja.

Amazon u svojoj izjavi navodi da će proizvodnja satelita početi u Kirklandu u Washingtonu “prije kraja godine”.

Prvo, međutim, Amazon želi testirati svoju mrežu podataka “od kraja do kraja”. To uključuje usmjeravanje podataka sa interneta, preko Amazon Web Services (AWS) pogonjene zemaljske mreže, od antene zemaljskog prolaza do testnih satelita, a zatim do antena terminala za kupce na svom testnom mjestu, kao i slanje podataka u drugom smjeru.

“Učenje iz [test] Misija će pomoći u usavršavanju hardvera, softvera i infrastrukture koja podupire Kuiper sistem. Prvi od ovih proizvodnih satelita je na putu da bude lansiran u prvoj polovini 2024. godine, a očekujemo da ćemo ući u beta testiranje sa ranim komercijalnim kupcima u drugoj polovini 2024. godine,” navodi se u saopštenju Amazona.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept