RT DE može nastaviti sa emitovanjem u Njemačkoj tokom pravnog postupka

rt-de-ponovo-na-satelitu-eutelsat-16e

Ruski državni emiter RT može nastaviti sa distribucijom svog TV kanala na njemačkom jeziku RT DE u Njemačkoj nakon pravnog postupka koji je poduzeo emiter.

RT DE je najavio žalbu na zabranu svog kanala u Njemačkoj od strane berlinske medijske vlasti MABB koja tvrdi da RT DE nema važeću licencu .

Odluka MABB-a je odmah izvršna, rekao je portparol medijskog regulatora za Broadband TV News . Međutim, emiter poduzima mjere protiv ove odluke i može zatražiti privremenu pravnu zaštitu po brzom postupku, rekao je portparol.

“MABB tada može izjaviti da će privremeno obustaviti izvršenje do određenog datuma, ili će sud izdati takozvani nalog za obustavu”, rekao je portparol. “RT DE može nastaviti sa emitovanjem do okončanja postupka.”

Kao reakcija na zabranu RT DE u Njemačkoj, Rusija je zabranila njemačkom vanjskom servisu Deutsche Welle (DW) da emituje u toj zemlji i naredila da se informativni biro DW-a u Moskvi zatvori. Novinarima kanala biće oduzete medijske akreditacije.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) kritizirala je ovaj potez kao protivan i duhu i praksi osnovnih medijskih sloboda. “Neophodno je da DW može nesmetano izvještavati o događajima u Rusiji. Sloboda izražavanja i sloboda štampe su od ključne važnosti za tačno izvještavanje o vijestima i za opredijeljenost javnih emitera da služe interesima sve publike posvuda. Ovo je presudno u najboljim trenucima. U vrijeme krize o njima se ne može pregovarati”, rekla je Liz Corbin, šefica vijesti EBU-a.

“Ograničavanje slobode izvještavanja o globalnim događajima od međunarodnog značaja jednostavno podriva povjerenje u vijesti i stvara vakuum u kojem dezinformacije i dezinformacije mogu cvjetati. Uz to, prijetnja ruske vlade da označi DW prema zakonu o stranom agentu bila bi potpuno neopravdana. U posljednjih nekoliko godina ovaj zakon je korišten za osakaćivanje nezavisnih novinara i njihovih organizacija i nespojiv je s principima slobodne štampe”, dodao je Corbin. “Snažno pozivamo da se ova odluka poništi sa trenutnim efektom.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top