Rusija prisluškuje satelit Eutelsat

0
rusija-prisluskuje-satelit-eutelsat
Rusija prisluškuje satelit Eutelsat

Rusija je prebacila jedan od svojih satelita Luch (što u prevodu znači “zraka” ili “Ray”) pored Eutelsatove 3B letjelice. Ruski satelit je udaljen oko 18 kilometara od Eutelsata, koji je izuzetno blizu. Sateliti, koji su registrovani kod ITU-a posmatraju orbitalni slot oko 40km sa 40 km.

Prema posmatračkim podacima iz kalifornijske kompanije Slingshot Aerospace, satelit poznat kao Luch-5X ili Olymp-K-2 počeo se kretati od istoka prema zapadu ubrzo nakon lansiranja 12. marta, zaustavljajući se na obližnjim neruskim satelitima.Slingshot kaže da je koristio sopstvenu mrežu zemaljskih teleskopa, kao i podatke za praćenje koje su dostavili američka svemirska komanda i drugi izvori za planiranje verovatne rute ruskog satelita.

Satelitski operateri imaju tendenciju da se zabrinu ako drugi sateliti dođu na 10 kilometara od jedne od njegovih sredstava.

Izvori sugerišu da je ruski satelit “inspektorska” letelica ili vozilo za operaciju sastanaka ili ono što zapadne agencije opisuju kao satelit za obaveštajne signale, namerno postavljen da prisluškuje.

Američka i evropska vojska su zabrinute s obzirom na prethodnu istoriju sličnih aktivnosti Rusije. U 2015. godini jedan od prethodnika ovog ruskog satelita došao je sa 5km Intelsat letelice koja je takođe bila fokusirana na Bliski istok i Aziju.

Eutelsat 3B se nalazi na 3° istočno, satelit je optimizovan za korisnike koji rade širokopojasnim, podacima, telekomunikacijama i video uslugama u rasponu od Brazila do centralne Azije.