Skip to content

Rusija zabranjuje Deutsche Welle u sporu RT DE

rusija-zabranjuje-deutsche-welle-u-sporu-rt-de

Rusija je zabranila njemačkom stranom servisu Deutsche Welle (DW) da emituje u toj zemlji.

Osim toga, rusko Ministarstvo vanjskih poslova naredilo je da dopisništvo DW-a u Moskvi mora biti zatvoreno. Novinarima ove stanice biće oduzete akreditacije.

Ovim potezom ruske vlade reaguju na nedavnu odluku njemačkog medijskog regulatora da njemački TV kanal ruske državne televizije RT nema važeću licencu i mora prekinuti distribuciju u Njemačkoj. RT DE je poduzeo pravni postupak protiv ove odluke i nastavlja emitiranje u Njemačkoj putem pametnih TV i pametnih aplikacija, OTT servisa i kao live stream na svojoj web stranici.

“ mjere vlasti u Rusiji su potpuno neshvatljive i totalna pretjerana reakcija”, rekao je generalni direktor DW Peter Limbourg. “Od nas su napravljeni svojevrsni pijuni, što mediji često moraju da trpe u autokratijama. Zvanično protestujemo zbog ove apsurdne reakcije ruske vlade i poduzet ćemo pravne mjere protiv najavljenih mjera. Dok nam zvanično ne budu predstavljene mere, nastavićemo sa izveštavanjem iz naše kancelarije u Moskvi. Čak i ako ga na kraju budemo morali zatvoriti, naše izvještavanje o Rusiji će ostati nepromijenjeno. U stvari, povećali bismo našu pokrivenost.”

Deutsche Welle ima dozvolu za emitovanje u Rusiji od 1200 za svoje DW engleske i DW nemačke TV kanale. Trenutne dozvole izdate od strane ruskih medijskih vlasti važe do 2019 za DW engleski i do 2019 za DW njemački .

DW engleski se emituje u Rusiji preko satelita Astra 5B. DW German se emituje preko satelita Astra 4A. U skladu sa obavezujućim uslovima licence, nemački TV kanal DW u svom rasporedu ima prozor za programe na ruskom jeziku. Nekoliko operatera kablovske televizije u Rusiji takođe distribuira programe DW nemačkog jezika na ruskom jeziku. To su Rostelecom, Tricolor, Beeline, ER-Telecom, MTS i NetByNet.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept