Skip to content

Sateliti EU poremeceni od strane Rusije

sateliti-eu-poremeceni-od-strane-rusije

Ruska baltička enklava Kalinjingrad označena je kao jedan od izvora brojnih smetnji na evropskim satelitima u vlasništvu SES-a, Eutelsata i drugih.

Agencija Ujedinjenih nacija koja nadgleda komunikacionu tehnologiju (HA) saopštila je da Rusija treba da “odmah prestane sa bilo kakvim namernim akcijama kako bi izazvala štetno ometanje frekventnih zadataka drugih administracija,” u sažetku sastanka Odbora za radio propise Međunarodne unije za telekomunikacije (RRB) koji je objavljen 1. jula.

Žalbe su formalno podneli Luksemburg, Francuska, Holandija, Švedska i Ukrajina. U tužbi se navodi da su incidenti namerno ometali GPS signale, ugrozili kontrolu vazdušnog saobraćaja i prekinuli TV kanale dece kako bi prikazali nasilne slike ukrajinskog rata.

“Priroda smetnji imala je nekoliko oblika, od nemoduliranih nosača velike snage do repliciranih multipleksirajućih signala koji zamjenjuju originalni sadržaj koji prenosi BSS feeder link zemaljska stanica nadjačavajući originalni sadržaj,” navodi se u saopštenju ITU-a.

Blumberg je izvestio da su najmanje tri Eutelsatova satelita “ozbiljno pogođena” ruskim smetnjama, što je dovelo do prekida emitovanja. U dva specifična slučaja, Rusija je navodno zamijenila program Disneyjevih emisija ratnim video zapisima na ruskom.

“Odbor je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe signala za izazivanje namjerno štetnih smetnji,” navodi se u saopštenju Odbora za radio propise ITU-a sa sjedištem u Ženevi.

ITU je saopštila da su poremećaji u francuskim i švedskim satelitskim mrežama “izgleda potekli iz [teleports] Nalazi se na području Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke” i nazvao ih “izuzetno zabrinjavajućim i neprihvatljivim”.

U žalbi Ukrajine ITU-u dokumentovano je 11 slučajeva mešanja u poslednja tri meseca koji su uticali na desetine ukrajinskih televizijskih programa.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept