Starlink će ove jeseni preduhitriti AST SpaceMobile

starlink-ce-ove-jeseni-preduhitriti-ast-spacemobile

SpaceX je potvrdio da radi s T-Mobileom u SAD-u na pokretanju svoje Starlink usluge Direct-to-cell (DTC) komercijalno “ove jeseni”. To sugerira da će Starlink biti dostupan – iako u ograničenim aplikacijama – dok će njegov rival AST SpaceMobile tek početi lansirati svoje satelite u orbitu.

Starlink ima globalnu širokopojasnu korisničku bazu od više od 3 miliona i sada dodaje DTC satelite u svoju postojeću flotu od više od 6.000 satelita. Očekuje se da će Starlink do jeseni imati najmanje 300 pogodnih DTC satelita, a brzo će se proširiti na prijavljenu flotu od 840 koje su spomenuli u FTC podnescima.

T-Mobile je treći po veličini bežični operater u SAD-u sa 117,9 miliona pretplatnika na dan 31. decembra 2023. godine. Starlink i T-Mobile potpisali su sporazum o saradnji 2022. godine.

Cilj je potencijalno koristiti satelite Starlink za pružanje usluga klijentima T-Mobilea u područjima gdje operater ne opskrbljuje mobilne tornjeve ili nudi zemaljsku pokrivenost, bez obzira na telefone korisnika. Ovo bi potencijalno moglo eliminisati sve T-Mobile mrtve i neservisne zone.

U početku se podrazumeva da će satelitske usluge Starlink-a biti ograničene na SMS/tekstualne poruke u ranoj fazi sa glasom i širokopojasnim pristupom koje će uslediti do kraja 2025. godine. Po bilo kojoj mjeri bilo koja usluga – AST ili Starlink – će u velikoj mjeri koristiti ruralnim i izoliranim korisnicima, te osigurati da nijedna oblast ne ostane nepovezana pod uslovom da korisnici imaju “liniju vida” u satelitskim orbitama.

Zvaničnici T-Mobilea još uvek nisu naveli kako bi Starlink usluga mogla da košta i koji bi model deonica prihoda mogao da bude sa Starlink-om. Međutim, postoje sugestije da će satelitska usluga SpaceX-a biti uključena u skuplje servisne planove T-Mobile-a bez dodatne naknade, ili kroz dodatnu naknadu za svoje druge planove.

T-Mobile nije sam sa direktnim sporazumom sa Starlink-om kompanije SpaceX. Kanadski Rogers, australski Optus, novozelandski ‘One’, japanski KDDI, Salt u Švicarskoj i Entel u Čileu i Peruu imaju sporazume.

Analitičari investicione kuće ARK Invest kažu da bi prihodi od direktnih uređaja na bazi satelita mogli da vrede 48 milijardi dolara do 2030. godine. ARK priznaje da će verovatno biti dosta finansijskih prostora za uspeh od strane AST SpaceMobile i Starlink.

Starlink je počeo da naseljava svoj DTC brod 2. januara ove godine. Prema navodima SpaceX-a, lansiranje “volumena” počeće ove nedelje 6. juna. U maju je SpaceX lansirao 14 raketa Falcon 9, što je rekord. Kompanija je tokom meseca u orbitu postavila 221 svoj “obični” Ku-band satelit plus 26 DTC letelica. Tih 26 DTC satelita predstavljaju više od 8 odsto letelice potrebne za početnu DTC uslugu, prema dr Tim Fararu iz Telekoma, medija i finansijskih saradnika.

Kasnije ove sedmice SpaceX će lansirati svoju četvrtu veliku probnu raketu Starshipa.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top