Starlink “Izrada 100.000 antena mjesečno”

starlink-“izrada-100.000-jela-mesecno”

Geosateliti će biti otporni, ali Starlink pobeđuje u borbi za širokopojasnu povezanost i proizvodi 100.000 antena mesečno, u skladu sa dr Timom Fararom, predsednikom TMF Associates.

Govoreći na Milsat Simpozijumu 2023. godine (u okviru Nedelje svemira Silicijumske doline), Farrar je uporedio i uporedio poziciju dobro uspostavljenih geostacionarnih satelitskih operacija kao što su SES, Intelsat, Eutelsat, Viasat i Telesat.

Govorio je o njihovoj ulozi u snabdijevanju širokopojasnog pristupa komercijalnim klijentima, te troškovnim implikacijama – na primjer – prijemnih/odašiljačkih antena za ove zadatke. On je prokomentarisao: “Pre nekoliko godina Viasat je reklamirao 15 petabajta. [of capacity] mjesečno. SpaceX/Starlink dobija 500 PB mesečno Starlink već danas ima većinu ukupnog satelitskog prenosa podataka u svetu.

On je naveo da su Geo operateri podeljeni u dva tabora: SES i Intelsat sarađuju sa Starlink-om ili se integrišu sa OneWeb-om (u Intelsat-ovom slučaju). Pozivajući se na nedavno spajanje Eutelsata i OneWeba, on je dodao da Eutelsat i Telesat grade LEO sisteme na nivou preduzeća kako bi se takmičili sa Starlinkom. “Srećno sa tim,” prokomentarisao je.

“Za veliku većinu komercijalnih korisnika nema potrebe za kupovinom specijalizovanih, multiorbitnih terminala,” rekao je Farrar. “Neki [dish] Prodavci mogu da prodaju samo nekoliko hiljada ili nekoliko stotina terminala tog tipa, dok Starlink proizvodi 100.000 jela mesečno.

“GEO ubrzano postaje ono što je L-band bio pre 10 ili 15 godina. To će biti otporna, rezervna stvar koja je uvek tu, garantovana, sve super, ali super skupa i ograničena u poređenju sa onim što će LEO uraditi,” dodao je Farar.

Starlink je u septembru imao više od 2 miliona pretplatnika. Ako je Farrar u pravu sa svojih 100.000 jela onda će Starlink – iako to Farrar nije potvrdio – vjerovatno biti blizu 2,5 miliona aktivnih korisnika do kraja godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top