Turska Acunmedya preuzima 50% udjela u njemačkom kanalu Sport1

Turska medijska grupa Acunmedya kupila je 50% udjela u njemačkom sportskom emiteru Sport1, pozicionirajući se kao ‘strateški investitor’ u evropskim sportskim medijima.

Sport1 Medien AG, podružnica švicarske medijske grupe Highlight Communications, sklopila je sporazum o širokoj saradnji sa Acunmedyom, prema kojem će turska grupacija preuzeti polovinu udjela u Sport1 GmbH.

Pored ulaganja, dva entiteta su uspostavila opsežno partnerstvo u vezi sa sadržajem kao dio svog strateškog saveza.

Acunmedya-ini poznati zabavni i sportski formati, uključujući Exatlon, će debitovati na njemačkoj televiziji putem Sport1. Međunarodno priznati format sportske realnosti, koji je razvio Acunmedya, neprimjetno kombinuje elemente sporta, stvarnosti i zabave, uključujući takmičare koji se bore s fizičkim i strateškim izazovima kako bi testirali svoju izdržljivost, agilnost i mentalnu otpornost. Premijera emisije na Sport1 je zakazana za jesen 2024. godine.

Završetak transakcije ostaje podložan različitim uslovima, uključujući odobrenje medija i antimonopolskih organa.

Acunmedya, koja se može pohvaliti vlasništvom nad turskim TV kanalom TFV8 i servisom za striming Exxen, proizvodi preko 5.000 sati sadržaja širom svijeta, dopirući do publike u više od 15 zemalja.

Acun Ilıcalı, osnivač i vlasnik grupe, vlasnik je fudbalskog kluba Hull City u Velikoj Britaniji.

Govoreći o ugovoru, Ilicali je rekao: „Veoma smo uzbuđeni zbog našeg partnerstva sa Highlight Group sa kojom dijelimo istu viziju i strast prema sportu i zabavi. Nadamo se da ćemo zajedno stvoriti priču o uspjehu isporukom inspirativnih inovativnih programa našoj publici u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Radujem se što ću to podići na novi nivo zajedno sa SportT1 timom.”

Bernhard Burgener, predsjednik Nadzornog odbora Sport1 Medien AG, dodao je: „Sa Acunmedya Grupom, naša kompanija je stekla izvanrednog strateškog investitora kao partnera. Već dugo pratim impresivan poduzetnički razvoj Acuna Ilıcalıja i čvrsto sam uvjeren da možemo proširiti Sport1 i učiniti ga uspješnijim zajedno s njim.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top