4iG preuzima većinski udio u ALBtelecomu

Mađarski provajder informacionih tehnologija i usluga 4iG kupio je 80,27% albanske telekomunikacione kompanije ALBtelecom.

Kompanija je vodeći albanski operater fiksnog interneta i TV-a, najveći vlasnik optičke mreže u zemlji i mobilni operater sa vlastitom mrežom.

4iG je rekao da je akvizicija još jedan važan korak u njegovoj strategiji širenja na Zapadni Balkan, dovodeći ga na novo tržište.

Turski Çalik Holding postat će institucionalni investitor u 4iG kao rezultat akvizicije, za koju se očekuje da će biti zatvorena u januaru 2022., uz odobrenje albanskih vlasti.

4iG je kupio svoju albansku imovinu od Cetel Telecoma, podružnice u većinskom vlasništvu Çalik Holdinga. Albanska država će nastaviti da ostvaruje svoja manjinska vlasnička prava u kompaniji preko albanskog Ministarstva finansija i privrede sa 13,78% udela i Pošte Albanije sa 2,47%.

ALBtelecom-ove dionice kupit će 4iG u višestrukoj transakciji, što će rezultirati Çalik Holdingom, jednim od najvećih turskih konglomerata, stjecanjem udjela od oko 3,2% u 4iG.

ALBtelecom ima 168.000 fiksnih govornih, 129.000 Internet i 71.000 TV pretplatnika, i treći je najveći mobilni operater u zemlji sa 420.000 mobilnih pretplatnika.

Prošle godine, kompanija je zabilježila EBITDA od 17,4 miliona eura uz prihod od 57,9 miliona eura.

“ALBtelecom je telekomunikacijski provajder sa snažnim potencijalom rasta. Ova akvizicija je važan korak u našoj ekspanziji u sektoru telekomunikacija na zapadnom Balkanu, koji bi nam mogao otvoriti dodatne mogućnosti na albanskim telekomunikacijskim i IT tržištima. U zemlju smo došli kao strateški investitor, gde želimo da budemo dugoročno prisutni u pružanju visokokvalitetnih usluga fizičkim i pravnim licima. Naša akvizicija je važan korak kroz naše strateške ciljeve, a mi smo posvećeni razvoju albanskog telekom sektora i naporima Albanije u digitalizaciji,” rekao je Gellert Jászai, predsjednik i izvršni direktor 4iG.

“Drago nam je što će ALBtelecom biti u vlasništvu strateškog investitora posvećenog kompaniji. Ovo je prvi korak u razvoju našeg strateškog partnerstva sa 4iG grupom, koje može pružiti dalje poslovne prilike za obje naše kompanije u budućnosti”, rekao je Ahmet Çalik, predsjednik Çalik Holdinga.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top