Rezultati u 2021. godini
BH Telecom predstavio rezultate poslovanja: Dobit za 48,5 posto veća u odnosu na plan

Kompanija BH Telecom danas je održala godišnu press konferenciju povodom uspješnog završetka poslovne 2021. godine, a tokom događaja predstavljeni su rezultati poslovanja najvećeg telekom operatera u BiH.

Povodom predstavljanja rezultata kompanije, ali i promocije novih poslovnih rješenja, na konferenciji su se obratili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, te generalni direktor kompanije Sedin Kahriman.

Premijer Novalić je istakao kako su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopće društvenom planu. Ipak, BH Telecom je, kako ističe, uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovorno kompanijom.

“Ova kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru s Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunsku uslugu korisnicima”, rekao je Novalić.

Također, naglasio je kako je BH Telecom uložio značajna sredstva i u promociju domaće kinematografije.

“U 2021. godini, koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u Budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U ovom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u Budžet FBiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom s menadžmentom društva”, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je rekao da su postignuti rezultati impresivni i da svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje godinama doprinose Budžetu FBiH.

“Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno društvo kao telekom operatera koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab s najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama s kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan države”, izjavio je ministar Lasić.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, na današnjoj konferenciji za medije, predstavio je najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja kompanije.

“Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 471,6 miliona KM što je više za 14,5 miliona KM ili za 3 posto u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi su ostvareni u iznosu od 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM ili za 1 posto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Kahriman.

Nakon toga, osvrnuo se na bruto dobit preduzeća.

“Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48,5 posto u odnosu na planiranu i iznosi 70,1 milion KM, odnosno, veća je za 18,1 milion KM. Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetili smo našim korisnicima i građanima te smo tokom pandemije donirali značajna sredstva za nabavku medicinske opreme, istovremeno obezbjeđujući opremu i uslove za online nastavni proces i besplatne biznis alate za poslovne korisnike”, pojašnjava direktor kompanije.

Ističe kako je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

“U periodu od 2018. do 2021. godine, podržali smo preko 2.500 različitih projekata s ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM, dok smo u zadnjih 10 godina donirali ukupno 10 miliona KM. Namjera nam je da budemo ključni partner, da u nekim projektima budemo nosilac konzorcija, a u nekim strateški partner za implementaciju projekata i rješenja koja će dati snažan doprinos izgradnji digitalnog društva i tako danas predstavljamo prvi smart poligon za najsavremenije IoT rješenje”, rekao je Kahriman.

Tokom konferencije za medije, pored izjava učesnika, demonstriran je prvi smart poligon u BiH, a koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platforme BH Telecoma.

Kako se ističe, “Smart poligon” je skup usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

“Usluge ne zahtijevaju značajne investicije već se plaćaju u skladu s korištenjem, a BH Telecom brine u ugovaranju, integraciji i održavanju cijelog rješenja. Pored suštinske tehnološke inteligencije na BH Smart Lab platformi, ova rješenja su primjenjiva i za institucije i pravne subjekte koji upravljaju infrastrukturom, ali i za krajnje korisnike. Svako od ovih rješenja je efikasnije i u konačnici jeftinije za upravljanje u odnosu na tradicionalna rješenja, te donosi značajne uštede u budžetima”, ističu iz kompanije BH Telecom.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top