BiH: TV I RADIJSKIM STANICAMA DISTRIBUIRANI SPOTOVI I RADIO DŽINGLOVI O ZAŠTITI DJECE NA INTERNETU

U okviru projekta Regulatorne agencije za komunikacije Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK, Agencija je svim nosiocima dozvola danas stavila na raspolaganje linkove sa serijom edukativnih TV spotova i radio džinglova čiji je cilj probuditi svijest djece, roditelja, i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu. Kroz istraživanja, analizu i statističke podatke, cilj projekta je ukazivanje na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Spotovi i radio džinglovi pod sloganom Edukacijom do sigurnosti djece na internetu – WEBOBRAN, premijerno su, tokom proteklog mjeseca, prikazani na Konferenciji o medijskoj i informacijskoj pismenosti u BiH, i zajedno čine prikaz realnih dešavanja i opasnosti sa kojima se djeca susreću na internetu. Njihov cilj je da ukažu na negativne posljedice virtuelnog svijeta, poput: vrbovanja, obmane, krađe identiteta, sekstinga ili pornografije, ali i da pruže korisne savjete koji mogu pomoći, kako djeci tokom boravka na internetu, tako i roditeljima u zaštiti djece.

Spotovi i radio džinglovi su rađeni sa različitom tematikom za ciljnu publiku kojoj su namijenjeni. Snimci koji su za mlađu djecu, za glavnog lika imaju poznatog bosanskohercegovačkog YouTube-ra, Ceriksa, koji donosi niz savjeta i trikova za djecu i njihovu sigurnost na internetu. Snimci za tinejdžere prikazuju opasnosti sa kojima se većina mladih susreće u online svijetu. Takođe, tu su i spotovi koji donose preporuke, mehanizme i alate pomoću kojih se djeca mogu zaštititi od neprimjerenog video sadržaja koji se plasira na društvenim mrežama.

Ovim putem, Agencija poziva sve radio i televizijske stanice u BiH da emitovanjem edukativnih spotova i radio džinglova, u odgovarajućim segmentima programa i terminima emitovanja redovne programske šeme, u narednom periodu daju svoj doprinos edukaciji djece o potrebi pravilne upotrebe interneta i digitalnih tehnologija i time doprinesu zaštiti djece u online svijetu.

Spotovi su dostupni sa titlovima na tri bh jezičke verzije, kao i na dva pisma – latinici i ćirilici, na sljedećem linku:

Video spotovi: https://mania.wetransfer.com/downloads/d275842f201e471ab3c8f5496ba1d9b520221102092237/47cdaf9d3fc2a02e9d5d8896e184da4620221102092238/5e6c16  ;

Radio džinglovi : https://we.tl/t-lWV2uaVQ5O  .

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top