Deutsche Telekom i Sony uspješno testiraju API-je 5G mreže na TV produkciji uživo

Sony i Deutsche Telekom uspješno su testirali live-video rješenje zasnovano na CAMARA mrežnim API-jima.

Rješenje kompanije Sony i njegove podružnice Nevion koristi mrežne API-je Deutsche Telekoma za optimalno korištenje 5G mreže i nudi neviđeno nisko kašnjenje i pouzdan propusni opseg, što je neophodno za live, profesionalnu video produkciju.

Testovi su obavljeni na 5G samostalnom (SA) testnom stolu u laboratorijskom okruženju Deutsche Telekoma u Krakovu, Poljska. Kao dio testa, Sony je koristio svoju nedavno lansiranu jedinicu za daljinsku produkciju CBK-RPU7 HEVC 4K/HD za video kompresiju i svoj novi 5G prijenosni odašiljač podataka PDT-FP1 – oba spojena na kameru.

Mrežni API-ji korišteni u testovima slijede standarde koje je postavila CAMARA, open-source mrežni API projekat u okviru Linux fondacije, čiji je Deutsche Telekom aktivan član.

“TV uživo sa više kamera znači visoke tehničke zahtjeve. Samostalni 5G pojednostavljuje ovu vrstu složene produkcije medija: Standardizirani, programabilni interfejsi osiguravaju nisko vrijeme kašnjenja i stabilan propusni opseg. U kombinaciji sa 5G modemima i inovativnom kompresijom podataka, kvalitet usluge se može prilagoditi za optimizaciju posebno važnih video signala. Ovo čini operacije emitovanja efikasnijim. Zajedno sa našim partnerom Sonyjem, uspješno smo testirali ovu 5G inovaciju,” rekla je Claudia Nemat, članica odbora za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu.

5G tehnologija je od značajnog interesa za emitere, zbog svoje logističke agilnosti i potencijalnih ušteda koje pruža u produkciji uživo. Međutim, uprkos visokim performansama 5G mreža, ostaju izazovi kada se tehnologija koristi za vrhunsku live produkciju. Emisije zahtijevaju ogromne količine video podataka koji se prenose u realnom vremenu i bez greške. Produkcije uživo se često odvijaju u prepunim okruženjima (kao što su stadioni) sa velikom stopom sukoba i uključuju mnoge kamere. Kako bi se osigurala poboljšana TV produkcija uživo s 5G, feed koji je uživo u eteru mora se prenijeti s optimiziranom latencijom i propusnim opsegom, što je sposobnost uspješno demonstrirana korištenjem mrežnih API-ja u zajedničkom testu.

Mrežni API-ji su definisani i standardizovani od strane CAMARA Initiative, koju je GSMA najavio u februaru 2022. Inicijativu čine mrežni operateri, dobavljači tehnologije, dobavljači u oblaku, provajderi operativnih sistema i programeri aplikacija.

broadbandtvnews.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top