DIGI napušta Mađarsku

Prodaja imovine Digi Communications-a u Mađarskoj predstavlja prekretnicu za kompaniju.

Ranije ove sedmice objavljeno je da je nakon završetka due diligence-a mađarski 4iG pristao da kupi imovinu za 625 miliona eura. Očekuje se da će transakcija, koja je prvi put objavljena u martu ove godine, biti finalizirana sljedećeg mjeseca uz odobrenje mađarskog tijela za zaštitu konkurencije (GVH).

U Rumuniji je prodaja prijavljena kao najveća M&A rumunske kompanije van zemlje, kao i najveća rumunska transakcija u 2021. To je rezultiralo time da je vrijednost Digi dionica u Bukureštu u početku porasla za 20%, a na kraju U četvrtak, 2. decembra, kapitalizacija kompanije iznosila je preko 4 milijarde RON (807 miliona evra), u odnosu na 3,6 milijardi RON samo četiri dana ranije.

Iako ovo može izgledati dobro, Digijev izlazak iz Mađarske – tržišta na kojem je prisutan već 23 godine – bio je dobrim dijelom iznuđen. To je također natjeralo kompaniju da preispita svoju strategiju, pomjerajući fokus na zapadnoevropska tržišta. To uključuje Portugal, gdje je njegovoj podružnici Dixarobil Telecom prije dva mjeseca regulator ANACOM dodijelio 5G licence.

5G je vjerovatno bio kap koja je prelomila ledja kamile u Mađarskoj, gdje je Digi ne samo isključen iz učešća na aukciji, već je nakon toga izgubio sudski spor protiv regulatora NMHH. Ranije se Digi također suočio sa brojnim preprekama prije nego što mu je na kraju bilo dozvoljeno da kupi Invitel, tada vodeću alternativnu telekom u zemlji.

Prodaja Digijeve mađarske imovine 4iG-u se obavlja kroz rumunsku operaciju RCS&RDS i Rumunija će nesumnjivo ostati u fokusu njene pažnje. Zaista, još uvijek je vodeći pružatelj usluga pay-TV u zemlji, sa nešto više od 5 miliona pretplatnika na kraju septembra, na veoma konkurentnom tržištu.
Za Digi Hungary, s druge strane, naredna godina će označiti početak nove faze u svojoj istoriji.

broadbandtvnews.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top