Dionice Mtela dotaknule novo dno, vrijednost kompanije dugo nije bila niža

mtel-preuzeo-udio-u-srbijanskom-go4yu
Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel danas su dotaknule novo dno, odnosno najnižu vrijednost još od septembra 2021. godine, izvještava BiznisInfo.ba.

To znači da je tržišna vrijednost kompanije danas spala na najniži nivo u posljednje dvije godine i iznosi svega 570 miliona KM.

Naime, danas se dionicama Telekoma Srpske trgovalo na Banjalučkoj berzi u iznosu od 232.545 KM, po prosječnoj cijeni od 1,16 KM. Time je ostvaren pad u odnosu na prošlo trgovanje za -5,69 posto.

Zanimljivo je da su dionice kompanije danas dostigle nižu vrijednost čak i u odnosu na onaj veliki pad od 25. maja ove godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti.

Tada je Mtel izgubio preko 200 miliona KM kapitalizacije u samo dva dana usljed pada dionica od oko 25 posto. Dionice Telekoma Srpske prije toga su vrijedile 1,63 KM po dionici, da bi pale na 1,22 KM.

Tržišna vrijednost kompanije tada je pala sa oko 800 na oko 600 miliona maraka. Sve to se desilo nakon odluke kompanije da ove godine ne isplatu polovinu zarade dioničarima.

Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo.

No, oporavak dionica bio je tek djelimičan proteklih mjeseci, da bi danas uslijedio novi veliki pad na svega 1,16 KM po dionici, što tržišnu vrijednost firme stavlja na svega 570 miliona KM.

Nije poznato šta je dovelo do najnovijeg pada vrijednosti dionica. 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top