skip to Main Content
DT prodajte tornjeve baznih stanica, procijenjena vrijednost 18 milijardi eura

Sljedeći trend među europskim telekom operatorima Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog Telekom, krenuo je u prodaju svojeg dijela poslovanja vezanog za stupove baznih stanica. Dakle nije riječ o samim baznim stanicama dakle antenama i drugoj opremi, već isključivo o stupovima na koje su te bazne stanice postavljenje. Ovaj potez dio je širih napora da se maksimizira vrijednost svoje infrastrukturne imovine

DT prema dostupnim informacijama surađuje s Goldman Sachsom kao savjetnikom u prodaji svojih 40.,6 tisuća stupova, što bi moglo prema nekim procjenama donijeti do 18 milijardi eura. Na medijske upite DT nije htio komentirati ove poslovne odluke.

Podsjetimo, krajem prošle godine izvršni direktor DT-a Tim Hoettges rekao je da je zainteresiran za pronalazak partnera za svoje poslovanje s tornjevima. Njemački mediji kasnije su izvijestili da će operater početi istraživati ​​prodaju imovine početkom ove godine. Tvrtka Cellnex sa sjedištem u Španjolskoj, kao i America Tower koji se bave upravljanjem tornjevima navedeni su kao potencijalni kupci, uz privatne fondove ili konkurentske operaterske tvrtke koje se bave tornjevima kao što su Vantage Towers dio Vodafona i Totem Orange.

Deutsche Telekom posjeduje infrastrukturu u nekoliko europskih zemalja, s daleko najvećom koncentracijom u Njemačkoj, gdje ima gotovo 33 tisuće tornjeva. Njihova podružnica GD Towers drži domaće lokacije zajedno sa 7 tisuća onih u Austriji. Tower spin-offs je atraktivna opcija za operatere jer neovisne jedinice mogu iznajmiti prostor za više operatera, a tada se druge tvrtke bave prodajom kako bi ostvarili prihod od imovine.

33

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search