Dvije trećine domova u Ujedinjenom Kraljevstvu može primiti širokopojasnu vezu sa gigabitnim mogućnostima

Broj domova u Velikoj Britaniji koji mogu primati gigabitne širokopojasne brzine sada je preko 19,3 miliona, što predstavlja 66% svih domova u Ujedinjenom Kraljevstvu, i povećanje u odnosu na 13,7 miliona prijavljenih u decembru 2021.

Prema regulatornom uredu Ofcom, koji je objavio podatke, veliki dio povećanja može se pripisati Virgin Media O2, koji je u decembru objavio da je osposobio cijelu svoju mrežu za gigabit.

Potpuna pokrivenost vlaknima porasla je za pet procentnih poena na 33% u četiri mjeseca između septembra 2021. i januara 2022. Samo malo od 9,6 miliona hone-a sada može dobiti takvu uslugu.

Pokrivenost superbrzom širokopojasnom mrežom (brzine preuzimanja od najmanje 30 Mbit/s) širom Ujedinjenog Kraljevstva ostaje na 96%, a Engleska, Sjeverna Irska i Vels bilježe povećanje od jednog procentnog poena u superbrzoj pokrivenosti.

Pokrivenost 5G-om nastavlja da raste s najmanje jednim operaterom koji može izjaviti “veoma visoko povjerenje” u usluge na otvorenom za 47% zemlje, u odnosu na 42%, i za “visoko povjerenje” za 63% sa 57% u decembru.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top